poniedziałek, 28 października 2013

Fluffy omelette with chocolate sauce and almonds | Puszysty omlet z czekoladowym sosem i migdałami

Super fluffy omelette, covered with aromatic chocolate sauce and sprinkled with almonds.The breakfast that will put you on your feet!

Ingredients:
(one omelette)
  • 2 eggs
  • 1 tablespoon brown sugar (optional)
  • 1-2 tablespoons of olive oil
  • 3 cubes of dark chocolate
  • 1 teaspoon honey
  • 1/4 teaspoon cinnamon (optional)
  • 2-3 tablespoons of boiling water
  • almonds to sprinkle (or other nuts or dried fruit)
Preparation:


Separate egg yolks from egg whites. Beat egg whites until stiff, at the end of beating add egg yolks and sugar. Heat the olive oli in a small pan.When the pan gets hot pour the egg mixture and reduce the heat. Cook the omelette until the middle has set, then using a spatula turn it over to the other side.

In the meantime, melt chocolate, honey, cinnamon and boiling water by placing everything in a bowl and place it over a pan with boiling water (if the sauce is too thick add more hot water).

When the omelet is ready, put it on a plate, pour chocolate sauce over it, sprinkle with almonds and serve hot !


Enjoy!
_____________________________________________

Bardzo puszysty, biszkoptowy omlet, polany aromatyczną czekoladą i oprószony migdałami. Śniadanie które postawi Cię na nogi! 

Składniki:
(na jeden omlet)
  • 2 jajka 
  • 1 łyżka brązowego cukru (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 3 kostki gorzkiej czekolady 
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/4 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżki wrzątku 
  • migdały do posypania (lub inne orzechy lub suszone owoce)
Przygotowanie:


Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj żółtka i cukier. Na niewielkiej patelni rozgrzej oliwę. Na rozgrzany tłuszcz przelej ubite jajka, zmniejsz ogień. Smaż omlet aż do połowy się zetnie, wtedy za pomocą szpatułki przewróć go na drugą stronę. 

W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z miodem, cynamonem i wrzątkiem do powstania gładkiego sosu (jeżeli wyda Ci się on za gęsty dodaj więcej gorącej wody). 

Kiedy omlet jest już gotowy, przełóż go na talerz, polej czekoladowym sosem, posyp migdałami i serwuj na gorąco!

Smacznego!