środa, 24 lipca 2013

Summer pasta | Letni makaron


Pasta is a great idea at any time of the year but during summer we are always looking for something light and refreshing. This pasta with creamy lemon sauce, accompanied by juicy lemon-garlic chicken is a wonderful dinner idea for a summer afternoon.

Ingredients:
(serves 4)

For chicken:

  • 1 lbs chicken breast
  • 4 tsp soy sauce
  • 8 tsp vegetable oil
  • 2 big garlic cloves (minced)
  • zest and juice of 1 small lemon


For pasta: 

  • 1 pound of tagliatelle
  • 1 3/4 cups heavy cream 
  • 3/4 cup milk 
  • 1 teaspoon grated lemon zest (from about 1/2 lemon) 
  • 4 tablespoons lemon juice (from about 1 lemon)
  • pepper
  • 1/2 cup finely chopped parsley + more for serving 
  • 1/2 cup Parmesan cheese for serving

Preparation:

Mix all the ingredients for chicken in a medium bowl and once you have that done place chicken breasts in a bowl. Make sure that meat is evenly covered in marinade. Cover with foil and place in a fridge for at least 30 minutes. 

Prepare tagliatelle al dente according to package directions. While pasta is cooking, place cream and milk in skillet over medium heat. Whisk in lemon juice and lemon zest. Add pepper according to your liking. Simmer over medium heat about 8 minutes, stirring occasionally. 

At that point fry chicken on a grill pan. Once it's done cover it with a lid so it doesn't get cold when you continue with the pasta.

Drain pasta. Stir into sauce. Add parsley and toss. Cook over medium heat about 5 minutes until heated through. Put pasta on plates and place chicken on top. Sprinkle with cheese and parsley.

Enjoy!

___________________________________________________________________

Makaron jest świetnym pomysłem o każdej porze roku, ale latem zawsze szukamy czegoś lekkiego i orzeźwiającego. Ten makaron z kremowym sosem cytrynowym, w towarzystwie soczystego cytrynowo-czosnkowego kurczaka to wspaniały pomysł na letni obiad.

Składniki:
(dla 4 osób)

Na kurczaka:

  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • 4 łyżeczki sosu sojowego
  • 8 łyżeczki oleju roślinnego
  • 2 duże ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • skórka i sok z 1 małej cytryny


Na makaron:

  • 500 g makaronu tagliatelle
  • 1 3/4 szklanki śmietany kremówki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki drobno posiekanej natki pietruszki + więcej do serwowania
  • 1/2 szklanki parmezanu do serwowania

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie składniki na marynatę w średniej misce, a kiedy już to zrobisz zamocz w niej piersi kurczaka. Upewnij się, że mięso jest równomiernie pokryte marynatą. Przykryj folią i umieść w lodówce na co najmniej 30 minut.

Przygotuj tagliatelle al dente według wskazówek na opakowaniu. Podczas gdy makaron się gotuje, umieść śmietanę i mleko w dużym rondlu na średnim ogniu. Wmieszaj sok i skórkę z cytryny i dodaj pieprzu (wedle uznania). Gotuj na średnim ogniu około 8 minut, mieszając od czasu do czasu.

Kiedy makaron się gotuje usmaż kurczaka. Kiedy będzie już gotowy przykryj pokrywką, aby nie wystygł.

Odcedzony makaron dodaj do rondla z sosem i dokładnie wymieszaj. Dodaj natkę pietruszki i wymieszaj całość. Gotuj na średnim ogniu około 5 minut, aż do podgrzania. Rozłóż makaron na talerze i podawaj z kurczakiem na górze. Posyp serem i pietruszką.

Smacznego!