niedziela, 14 lipca 2013

Fajita Quesadillas | Quesadille z nadzieniem Fajita


If you feel like something spicy, this Tex-Mex classic is a way to go. It's quick, easy and sooo delicious you will lick your fingers and a saucepan!

Ingredients:
(for 2 servings)
  • 1 tbs olive oil 
  • 1 red pepper, diced 
  • 1/2 small onion, diced 
  • 0,5 lbs chicken (fried and shredded)
  • 3 heaping tsps fajita seasoning 
  • 1/3 cup water 
  • dash of oregano 
  • dash of red pepper flakes 
  • 2 tbs hot sauce 
  • 4 tortillas 
  • 3/4 cup shredded cheese 
  • sour cream
Preparation:

Fry and shredd chicken breast.

In a large skillet over medium heat, swirl the olive oil to coat the pan. Add the peppers and onion and cook until soft, about 5 minutes. Add shredded chicken and heat through. Add the seasoning, water, spices, and hot sauce and stir to coat. Lower heat to a simmer and mix until all liquid is almost absorbed. 

Meanwhile, preheat pan to make the quesadillas in and lay a tortilla on it. Spoon in chicken mixture, top with cheese and another tortilla. Press. Cook until tortilla is golden brown and cheese is melted. Flipp carefully and heat for a while. When your quesadilla is ready transfer to a cutting board. Using a pizza slice and serve with some sour cream on top.

Enjoy!
________________________________________________________________________

Jeśli masz ochotę na coś na ostro, to mamy tu coś dla Ciebie - klasyczna kuchnia tex-mex w formie quasadilli z nadzieniem fajita . Jest to szybkie, łatwe i taaak pyszne danie że będziesz lizać palce i garnek!

Składniki:
(na 2 porcje)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 
  • 1/2 małej cebuli, pokrojonej w drobną kostkę 
  • 1/2 kg kurczaka (usmażonego i rozdrobnionego) 
  • 3 czubate łyżeczki przyprawy fajita 
  • 1/3 szklanki wody
  • szczypta oregano
  • szczypta suszonego chili
  • 2 łyżki ostrego sosu z papryczek jalapenio (albo innego jaki masz)
  • 4 tortille (my użyłyśmy pełnoziarnistych)
  • 3/4 szklanki tartego sera
  • śmietana lub jogurt naturalny
Przygotowanie:

Usmaż i rozdrobnij piersi kurczaka.

Rozgrzej duży rondel na średnim ogniu i wlej oliwę. Dodaj paprykę oraz cebulę i smaż aż zmiękną (powinno to trwać około 5 minut). Dodaj rozdrobnionego kurczaka i dalej podgrzewaj. Dodaj przyprawy, wodę i ostry sos. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i gotuj całość na małym ogniu, aż prawie cały płyn odparuje.

Tymczasem rozgrzej patelnię na której będziesz robić quesadille. Połóż tortillę na patelni. Łyżką nałóż kurczaka i równomiernie rozprowadź, posyp serem i przykryj drugą tortillą. Lekko przyciśnij. Podgrzewaj, aż tortilla nabierze złotego koloru, a ser się rozpuści. Ostrożnie przewróć i podgrzewaj przez chwilę. Gdy quesadilla jest gotowa umieść ją na desce do krojenia. Pokrój w taki sam sposób w jaki kroi się pizze i podawaj ze śmietaną lub jogurtem na wierzchu.

Smacznego!