If you feel like something spicy, this Tex-Mex classic is a way to go. It's quick, easy and sooo delicious you will lick your fingers and a saucepan!
Ingredients:
(for 2 servings)
- 1 tbs olive oil
- 1 red pepper, diced
- 1/2 small onion, diced
- 0,5 lbs chicken (fried and shredded)
- 3 heaping tsps fajita seasoning
- 1/3 cup water
- dash of oregano
- dash of red pepper flakes
- 2 tbs hot sauce
- 4 tortillas
- 3/4 cup shredded cheese
- sour cream
Preparation:
In a large skillet over medium heat, swirl the olive oil to coat the pan. Add the peppers and onion and cook until soft, about 5 minutes. Add shredded chicken and heat through. Add the seasoning, water, spices, and hot sauce and stir to coat. Lower heat to a simmer and mix until all liquid is almost absorbed.
Meanwhile, preheat pan to make the quesadillas in and lay a tortilla on it. Spoon in chicken mixture, top with cheese and another tortilla. Press. Cook until tortilla is golden brown and cheese is melted. Flipp carefully and heat for a while. When your quesadilla is ready transfer to a cutting board. Using a pizza slice and serve with some sour cream on top.
Enjoy!
________________________________________________________________________
Jeśli masz ochotę na coś na ostro, to mamy tu coś dla Ciebie - klasyczna kuchnia tex-mex w formie quasadilli z nadzieniem fajita . Jest to szybkie, łatwe i taaak pyszne danie że będziesz lizać palce i garnek!
Składniki:(na 2 porcje)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 1/2 małej cebuli, pokrojonej w drobną kostkę
- 1/2 kg kurczaka (usmażonego i rozdrobnionego)
- 3 czubate łyżeczki przyprawy fajita
- 1/3 szklanki wody
- szczypta oregano
- szczypta suszonego chili
- 2 łyżki ostrego sosu z papryczek jalapenio (albo innego jaki masz)
- 4 tortille (my użyłyśmy pełnoziarnistych)
- 3/4 szklanki tartego sera
- śmietana lub jogurt naturalny
Przygotowanie:
Usmaż i rozdrobnij piersi kurczaka.
Rozgrzej duży rondel na średnim ogniu i wlej oliwę. Dodaj paprykę oraz cebulę i smaż aż zmiękną (powinno to trwać około 5 minut). Dodaj rozdrobnionego kurczaka i dalej podgrzewaj. Dodaj przyprawy, wodę i ostry sos. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i gotuj całość na małym ogniu, aż prawie cały płyn odparuje.
Tymczasem rozgrzej patelnię na której będziesz robić quesadille. Połóż tortillę na patelni. Łyżką nałóż kurczaka i równomiernie rozprowadź, posyp serem i przykryj drugą tortillą. Lekko przyciśnij. Podgrzewaj, aż tortilla nabierze złotego koloru, a ser się rozpuści. Ostrożnie przewróć i podgrzewaj przez chwilę. Gdy quesadilla jest gotowa umieść ją na desce do krojenia. Pokrój w taki sam sposób w jaki kroi się pizze i podawaj ze śmietaną lub jogurtem na wierzchu.
Tymczasem rozgrzej patelnię na której będziesz robić quesadille. Połóż tortillę na patelni. Łyżką nałóż kurczaka i równomiernie rozprowadź, posyp serem i przykryj drugą tortillą. Lekko przyciśnij. Podgrzewaj, aż tortilla nabierze złotego koloru, a ser się rozpuści. Ostrożnie przewróć i podgrzewaj przez chwilę. Gdy quesadilla jest gotowa umieść ją na desce do krojenia. Pokrój w taki sam sposób w jaki kroi się pizze i podawaj ze śmietaną lub jogurtem na wierzchu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Any doubts? Questions? Go for it! | Masz wątpliwości? Pytanie? Strzelaj ;)