piątek, 12 lipca 2013

Herring Salad | Sałatka Śledziowa


Today we present herring salad that will show you a surprising combination of flavors and textures. Delicate beets, salty herring, sour apple and velvety egg all together create a fantastic composition. Perfect dish for parties and not only;)

Ingredients:
(makes 12 small servings or 4 large)
  • 6 beets
  • 4 salty herring fillets
  • 5 eggs
  • 1 medium green apple
  • juice of half a lemon
  • 1 large tablespoon mayonnaise
  • 1 large spoon natural yogurt
  • fresh dill
  • salt
  • pepper
Preparation:


Wash and boil the beets (until soft in the middle, check using a stick or a fork), it should take about 1-2 hours. Beets taste best cooked in unsalted water. When beets are ready place them in cold water, it will be easier to peel off. When you peel the beets cut them into small cubes (about 0,5inch X 0,5inch).

Soak herring in the water, rinse and dry thoroughly with a paper towel. Cut crosswise into thin strips, sprinkle with lemon juice. Set aside.

Cook hard-boiled eggs then peel and cut into cubes (size the same as beets).

Wash your apple (don't remove peel) and cut into cubes the same as the other components.

In a small bowl, combine mayonnaise with yogurt and season with salt and pepper and mix thoroughly.

Mix the eggs and apple. Add the sauce spoon by spoon, stirring every time (amount of sauce you add is completly up to you, you may find that two tablespoons is enough or you can add more;)). Finally, add chopped dill and mix.

At this point all the ingredients are ready, time to bring it all together! Prepare the dishes (preferably small glasses) place in the following order: beets, herring, egg mix. Try to make all the portions similar. Finally add some dill on top and your delicious salad is ready!

Enjoy!


________________________________________________________________________

Dzisiaj proponujemy sałatkę śledziową która zaskakuje połączeniem smaków i faktur. Delikatne buraczki, słone śledzie, kwaśne jabłko i aksamitne jajko tworzą nie tylko fantastyczną kompozycje smakową ale również pięknie się prezentują. Idealne danie na przyjęcia i nie tylko ;)

Składniki:
(na 12 małych porcji lub 4 duże)

  • 6 buraków
  • 4 solone śledzie (filety)
  • 5 jajek
  • 1 średnie zielone jabłko
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 duża lyżka majonezu
  • 1 duża lyżka jogutru naturlnego
  • świeży koperek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:


Umyj i ugotuj buraki (aż będą miękkie w środku, sprawdź patyczkiem lub widelcem), zajmie to około 1-2 godzin. Buraczki najlepiej gotować w nieosolonej wodzie. Kiedy buraki już się ugotują umieść je w zimnej widzie, będzie Ci łatwiej obrać je ze skóry. Kiedy już obierzesz buraki pokrój je w drobną kostkę (około 1cmX1cm).
  

Namocz śledzie w wodzie, przepłucz a następnie dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w poprzek na dość drobne paski, skrop sokiem z cytryny. Odstaw na bok.

Jajka ugotuj na twardo następnie obierz i pokrój w kostkę o wielkości takiej samej jak buraki.


Jabłko dokładnie umyj (będziemy kroić je ze skórką) i pokrój na kostkę taką samą jak inne składniki.

W miseczce połącz majonez z jogurtem, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Wymieszaj wcześniej przygotowane jajka i jabłko. Dodawaj do nich sos łyżka po łyżce, za każdym razem mieszając (od Ciebie zależy jaka będzie konsystencja masy, możesz uznać że 2 łyżki wystarczą albo zużyć cały sos ;)). Na koniec dodaj posiekany koperek i ostatni raz przemieszaj.



Na tym etapie wszystkie składniki są już gotowe, przechodzimy do podania! W naczynkach (najlepiej kieliszkach/niewielkich szklankach) układaj kolejno: buraczki, śledzia, masę jajeczną. Staraj się by wszystkie porcje były podobne. Na koniec zwieńcz całość gałązką koperku. 

Smacznego!