czwartek, 4 lipca 2013

Blueberry-lemon Cake | Ciasto Jagodowo-cytrynowe


It's time for seasonal baking! Delicious white cake with lemon cream cheese frosting and seasonal fresh blueberries. Perfect dessert for summer!

Ingredients:

Cake:
  • 100 g butter
  • 1 cup sugar
  • 2 eggs
  • 1 1/2 cups flour
  • 1 tsp baking powder
  • 1/8 tsp baking soda
  • 3/4 cup buttermilk
  • 2 tsp vanilla paste
Lemon cream cheese frosting:
  • 16 ounces cream cheese
  • 2 oz butter
  • 2 cups powdered sugar
  • zest of one lemon
  • 3 Tbsp lemon juice
+300g blueberries
+mint leaves for decoration (optional)

Preparation:

Cake:

Preheat oven to 360 F. Butter a 9-inch cake pan and dust evenly with flour.

In a big bowl place butter and sugar and beat together (until fluffy). Beat in the eggs (one at a time, beating well after each one). When the buttery mixture is creamy, add half of the flour mixed with baking powder and baking soda,mix well, add the buttermilk, mix well again. Finaly add reminding flour beat until creamy. Beat in vanilla.

Pour mixture into earlier prepared pan. Bake about 40 minutes, until the skewer inserted in the middle of cake comes out clean. Take the cake out from the owen an let it cool.

Cut the cake in the half horizontaly. Set aside.

Lemon cream cheese frosting:

Place all the ingredients for the frosting in a big bowl and mix well.

Putting together:

Place bottom layer of the cake on a serving plate. Cover it with half of the frosting, then sprinkle  with half of the berries. Cover all with second layer of the cake with remaining frosting and berries on top. Decorate with mint leaves. Place in a fridge for at least one hour before serving.

Enjoy! 

________________________________________________________________________

Czas na sezonowe wypieki! Pyszne ciasto z cytrynowym serowym kremem i świeżymi jagodami. Idealny deser na lato!

Składniki:

Ciasto:
  • 100 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 2 łyżeczki waniliowej pasty/esenscji
Krem cytrynowy:
  • 500g serka kremowego
  • 60g masła
  • 2 szklanki cukru pudru
  • skórka z jednej cytryny
  • 3 łyżki soku z cytryny
+300 g jagód
+listki mięty do dekoracji (opcjonalnie)


Przygotowanie:

Ciasto:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Natłuść formę do pieczenia i delikatnie posyp mąką (ułatwi to wyjęcie ciasta z formy).



W dużej misce miejsce umieść masło i cukier i ucieraj aż składniki dokładnie się połączą (masa musi być puszysta). Następnie wbij jajka (po jednym na raz, miksując dokładnie). Kolejno dodaj połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, dobrze wymieszaj, dodaj maślankę i ponownie wymieszaj. Dodaj pozostałą mąkę i dokładnie wymieszaj całość. Na koniec dodaj wanilię i raz jeszcze wymieszaj.



Tak przygotowaną masę wlej do wcześniej przygotowanej formy. Piecz około 40 minut, aż patyczek włożony w środku ciasta wychodzi czysty. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostudzenia.



Przekrój ciasto w poprzek na pół, odłóż na bok i zabierz się za przygotowanie kremu.


Krem cytrynowy:

Umieść wszystkie wyżej wymienione składniki w dużej misce i dobrze wymieszaj.

Złożenie ciasta:

Umieść dolna warstwę tortu na paterze. Przykryj ją połową kremu i posyp połową jagód. Na tak przygotowaną warstwę kremu umieść drugą połowę ciasta. Na wierzch dodaj pozostały krem i jagody. Udekoruj całość listkami mięty. Umieścić w lodówce na co najmniej jedną godzinę przed podaniem.


Smacznego!