This thin crispy bread is a great side dish and can even be used as a quick lunch. Each region of Italy has its own variation of this goodie. We think it tastes best with homemade pesto.
Ingredients:
For focaccia:
- 300g flour + some for dusting
- 5g fresh yeast
- 150 freshly grated Parmesan cheese
- 4 tablespoons olive oil
- pinch of salt
For pesto:
- 1 clove of garlic
- big bunch of fresh basil
- a handful of pine nuts or almonds
- large handful of freshly grated Parmesan cheese
- 4 Tbs of olive oil
- juice of half a lemon
- salt + pepper
Preparation:
FOCACCIA: In a large bowl mix the flour, salt, grated parmesan cheese and yeast. Pour a glass of boiled water over dry ingredients. Add 2 tablespoons of olive oil and knead the dough for 5-10 minutes until it is smooth and elastic.
Sprinkle your hands with flour and shape the dough into a ball of dough, place in the bowl, cover with a cloth and leave to rise in a warm place for about 45 minutes.
Cover two baking forms of parchment paper and sprinkle with flour. Divide dough into two parts and stretch thoroughly to shape a square with the side length of about 30cm. Brush the dough with remaining olive oil, cover and let it sit for another 20 minutes (it should get little fluffy).
Meanwhile, preheat the oven to 410 degrees F.
Bake focaccia for about 10-15 minutes, until it takes on beautiful golden color.
PESTO: Peel the garlic and cut off basil leaves. Put it into food processor along with the nuts and chop until smooth. Add Parmesan cheese, then pour in 2 tablespoons of olive oil, lemon juice and season with a little salt and pepper. Mix and taste. If necessary, add more salt / pepper.
________________________________________________________________________
To cienkie chrupiące pieczywo jest idealną przystawką, a nawet może pełnić rolę szybkiego lunchu. Każdy region Włoch ma swoją własną odmianę tego przysmaku. Nam najlepiej smakuje w połączeniu z domowym pesto.
Składniki:
Na Focaccie:
- 300g mąki + troche do podsypywania
- 5g świeżych drożdży
- 150 świeżo startego parmezanu
- 4 łyżki oliwy
- szczypta soli
Na pesto:
- 1 ząbek czosnku
- duży pęczek świeżej bazylii
- garść orzeszków piniowych lub migdałów
- duża garść świeżo startego parmezanu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
- sól+pieprz
Przygotowanie:
FOCACCIA: W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, starty parmezan i drożdże. Szklanką zagotowanej wody zalej suche składniki. Dolej 2 łyżki oliwy, przełóż ciasto na blat i zagniataj ciasto przez ok. 5-10 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Oprósz dłonie mąką i uformuj kulę z ciasta, a następnie przełóż ją do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 45 minut.
Wyłóż dwie formy papierem do pieczenia i oprósz je mąką. Ciasto podziel na dwie części, każdą dokładnie wygnieć i rozciągnij na kwadrat o boku długości ok. 30cm. usuwając nadmiar powietrza. Posmaruj ciasto pozostałą oliwą, przykryj i pozostaw na kolejne 20 minut (powinno lekko napuchnąć).
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 210 stopni C.
Focaccie pieczemy 10-15 minut aż nabiorą pięknej złocistej barwy.
PESTO: Obierz czosnek i zerwij listki bazylii. Wrzuć do malaksera razem z orzeszkami i siekaj aż składniki będą drobno pokrojone. Dodaj parmezan, po czym wlej 2 łyżki oliwy z oliwek, sok z cytryny i dopraw odrobiną soli i pieprzu. Ponownie miksuj i spróbuj. W razie potrzeby dodaj więcej soli/pieprzu.
Doskonałe
OdpowiedzUsuń