piątek, 19 lipca 2013

Baked fruity omelettes | Zapiekane owocowe omlety


We are always looking for some interesting breakfast ideas and that one may just be a new favorite. It's sweet, it's healthy, it's everything you need in the morning. 

Ingredients:
(for 3 servings)

  • 2 peaches
  • 1/4 cup water
  • 1 tablespoon butter
  • 2 eggs
  • 1 teaspoon of vanilla extract /paste
  • butter to grease the molds
  • bread crumbs to sprinkle molds
  • oats on top


Preparation:

Preheat the oven to 360 degrees F.

Cut peaches into cubes with sides about 0,5 cm. Place peaches in a small saucepan together with the water. Bring water to a boil and then simmer for a couple minutes over low heat until almost all the liquid has evaporated. Remove from heat, add a tablespoon of butter and vanilla extract. 
In medium-sized bowl beat two eggs and then add peaches spoon after spoon. Mix together thoroughly and divide between three molds (previously buttered and sprinkled with bread crumbs). Add thin layer of oats on top.
Place in the preheated oven for about 10 minutes (bake until it's golden brown).

Enjoy!

*You can also substitute peaches with apples (equally delicious)!
________________________________________________________________________

Zawsze szukamy ciekawych pomysłów na śniadanie i śmiało można powiedzieć że ten jest nowym ulubionym. Omlety są idealnie słodkie, zdrowe i są tym wszystkim, czego potrzebujesz aby dobrze zacząć dzień.

Składniki:
(na 3 porcje)


  • 2 brzoskwinie 
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu/pasty z wanilii
  • masło do posmarowania foremek
  • bułka tarta do obsypania foremek
  • płatki owsiane na wierzch
 
Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
 
Brzoskwinie pokrój w kostkę o boku około 0,5 cm. Umieść brzoskwinie w niewielkim rondelku razem z wodą. Doprowadź wodę do wrzenia a następnie gotuj przez chwilę na małym ogniu aż prawie cały płyn odparuje. Zdejmij z ognia, dodaj łyżkę masła i ekstrakt waniliowy.

Do średniej wielkości miski wbij dwa jajka. Dobrze je roztrzep a następnie dodawaj do nich łyżka po łyżce brzoskwinie (chodzi o to by jajka się nie ścięły). Dokładnie wymieszaj całość i podziel między 3 naczynia żaroodporne (wcześniej posmarowane masłem i obsypane bułką tartą). Pokryj całość małą warstwą płatków owsianych.
Wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 10 minut (piecz tak długo aż deser będzie złotobrązowy).
 
Smacznego! 


*Brzoskwinie możesz zastąpić jabłkami (smakują równie pysznie)!