niedziela, 25 października 2015

Salmon&Brussels Sprouts Salad | Losos&Salatka z Brukselka


Brussels sprouts, difficult subject because it's a vegetable that you either love or hate. I love it, so I take advantage of the season! This time i decided to make a sweet&spicy salad with caramelized brussels sprouts and arugula, YUMMMM, served with a super simple but delicious garlic&parsley salmon. 

Ingredients:
makes 2 servings

Salad
  • 1 lb brussels sprouts
  • 1 red onion
  • 1 tablespoon honey
  • 2 tablespoons balsamic vinegar
  • olive oil
  • salt and pepper
  • arugula
  • a handful of parsley
  • lemon juice
  • chili (optional)
Salmon
  • 13 oz salmon fillet (cut into two equal pieces)
  • handful fresh parsley
  • clove of garlic
  • a few drops of olive oil
  • salt and pepper
Preparation:

Preheat oven to 360F.

Let's start by preparing the salad. Cut brussels sprouts in halfs, place on a baking tray. Cut onions in halfs and slice it, also place it on a baking sheet. Sprinkle vegetables with honey, balsamic vinegar and olive oil, season with salt and pepper and mix thoroughly. Brussels sprouts should be evenly coated with dressing. Place in the preheated oven and bake for 15 minutes.

In the meantime, prepare salmon. Chop the garlic very finely or press it through garlic press. Chop the parsley. Sprinkle the salmon with olive oil, we need just enough of it so the spices stick to the fish. Add garlic, parsley, salt and pepper, massage spices in fish.

15 minutes after you placed brussels sprouts in the oven, mix them well and place the salmon in the oven salmon. Bake for additional 10 minutes until brussels sprouts are golden brown and the salmon is done but very tender and juicy.

Now you have 10 minutes of free time, so chop the parsley for the salad.

Remove brussels sprouts and the salmon from the oven. Cover the salmon and give it a moment to rest. Place the sprouts in a large bowl, add the parsley and arugula - I added 3 big handfuls, but feel free to add more or less. Season the salad with lemon juice and olive oil, salt and pepper. I can not give you precise figures here because everything depends on how juicy the brussels sprouts were, how much water have evaporated from them during baking etc. The salad has to had a nice shine and can not be dry. Try it and season to taste! After all, everyone has different preferences :) If you like spicy food, add a teaspoon of sliced ​​fresh chilli peppers, it will add a twist to the salad.

Serve the salmon over the salad.

Enjoy!!
_____________________________

Brukselka, trudny temat bo to warzywo które albo się kocha albo nienawidzi. Ja kocham, wykorzystuję więc sezon! Tym razem postawiłam na słodko-pikantną sałatkę z karmelizowaną brukselką i rukolą, YUMMMM, podaną z super prostym ale pysznym czosnkowo-pietruszkowym łososiem. Spróbujcie! 

Składniki:
2 porcje

Sałatka 
  • 500g brukselki 
  • 1 czerwona cebule
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego 
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • rukola
  • garść pietruszki
  • sok z cytryny 
  • chili (opcjonalnie)
Łosoś
  • 380g filetu z łososia (przekrój na dwa równe kawałki)
  • garść świeżej pietruszki
  • ząbek czosnku
  • kilka kropli oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.

Zacznij od przygotowania sałatki. Przekrój brukselki na pół, umieść na blasze do pieczenia. Cebulę pokrój w piórka i również umieść na blasze. Warzywa skrop miodem, octem balsamicznym i odrobiną oliwy z oliwek, dopraw solą i pieprzem i bardzo dokładnie wymieszaj całość. Brukselki mają być równomiernie pokryte dressingiem. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut. 

W międzyczasie przygotuj łososia. Czosnek bardzo drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Drobno posiekaj pietruszkę. Łososia skrop oliwą, potrzebujemy jej tylko tyle by przyprawy do niego przywarły. Dodaj do ryby czosnek, pietruszkę, sól i pieprz, wmasuj przyprawy w rybę. 

Po upływie 15 minut, które miała piec się brukselka, przemieszaj ją i wstaw do piekarnika łososia. Piecz kolejne 10 minut aż brukselka będzie złotobrązowa a łosoś soczysty. 

Masz wolne 10 minut także posiekaj pietruszkę do sałatki.

Wyjmij brukselki i łososia z piekarnika. Łososia przykryj i daj mu chwilkę odpocząć, natomiast brukselkę umieść w sporej misce, dodaj do niej pietruszkę i rukolę - wedle uznania, ja dodałam 3 spore garści. Sałatkę dopraw odrobiną soku z cytryny i oliwy z oliwek, solą i pieprzem. Nie podam tutaj dokładnych wartości bo wszystko zależy od tego jak soczyste były brukselki, ile wody z nich wyparowało podczas pieczenia itd. Sałatka ma ładnie błyszczeć i nie być sucha. Próbuj i doprawiaj przypraw do smaku! W końcu każdy ma trochę inne preferencje :) Jeżeli lubisz ostre potrawy dodaj do sałatki łyżeczkę pokrojonej w plasterki świeżej papryczki chili, podkręci smak.

Łososia serwuj na rozłożonej na talerzu sałatce.

Smacznego!