wtorek, 13 października 2015

Double Chocolate Sheet Cake | Podwójnie Czekoladowe Ciasto


A recipe perfect for chocolate lovers! Moist&rich&soft chocolate cake with fluffy chocolate frosting. What's more cake is very easy to prepare, no excuses, you have to try it out! 

Ingredients (for one 13x9 pan):

for the cake:
  • 1 3/4 cups flour
  • 1 3/4 cups sugar
  • 3/4 cup cocoa powder
  • 1 1/2 teaspoons baking powder
  • 1 1/2 teaspoons baking soda
  • pinch of salt
  • 2 eggs
  • 1 cup milk
  • 1/2 cup vegetable oil (I used sunflower oil)
  • beans from one vanilla stick or 2 teaspoons vanilla extract
  • 1 cup coffee (very hot - prepared right before addition - coffee should be strong - 2 teaspoons of instant coffee)
for the frosting:
  • 1/2 cup butter, cubed
  • 4 1/4 oz dark chocolate (chopped)
  • 3/4 cup 36% cream or half half
  • beans from one vanilla stick or 2 teaspoons vanilla extract
  • 2 cups powdered sugar 
Preparation:

Let's start with the cake. You can prepare the cake the day before.

Preheat the oven to 360 F. 

Grease sides of the pan and line it with baking paper, set aside.

In a big mixing bowl place: flour, sugar, cocoa powder, baking powder, baking soda and salt. Mix it all together. Add eggs, milk, oil and vanilla beans/vanilla extract to dry ingredients. Beat everything until smooth. I suggest starting on low speed and then increasing it, otherwise flour and other dry ingredients will be all over the kitchen. 

When mixture is smooth, add hot coffee and beat everything on low speed only untill everything is combined.

Pour the mixture into previously prepared pan. Bake for about 40 minutes, until a toothpick inserted into the center on the cake comes out clean. 

Let the cake cool completely. 

Now, prepare the frosting

Place butter and chocolate in a bowl and melt the ingredients over a water bath (place the bowl with butter and chocolate over a pan with boiling water). Stir the mixture till smooth and set aside till it cools a little.

In a big mixing bowl place the cream, vanilla beans/vanilla extract and sugar. Beat everything until smooth and fluffy. 

Gradually add chocolate mixture to the cream, beat the frosting till light and fluffy.

Spread the frosting equally over a cake.

Let it set for at least 3 hours in a fridge. Cut the cake into squares and serve.

Enjoy!
_________________________

Przepis idealny dla miłośników czekolady! Wilgotne&miękkie mocno czekoladowe ciasto z puszystym czekoladowym kremem. Co więcej ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, także obawiam się że nie masz żadnych wymówek, musisz wypróbować ten przepis!

Składniki (na jedna formę o wymiarach 33x24 cm):

na ciasto:
  • 1 3/4 szklanki mąki
  • 1 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki kakao w proszku
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego (ja użyłam olej słonecznikowy)
  • ziarenka z jednej laski wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 filiżanka kawy (bardzo gorącej - przygotowany tuż przed dodaniem - kawa powinna być mocna przygotowana z 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej)
na krem:
  • 1/2 kostki masła, pokrojonego w niewielką kostkę
  • 120g gorzkiej czekolady (posiekanej)
  • 200g śmietany kremówki 36% 
  • ziarenka z jednej laski wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:

Zacznijmy od ciasta. Możesz przygotować je dzień wcześniej.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.

Natłuść formę, a następnie wyłóż ją papierem do pieczenia. 

W dużej misce umieść: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Wymieszaj składniki. Dodaj jajka, mleko, olej i ziarenka wanilii/ekstrakt waniliowy do suchych składników. Ubij wszystko mikserem aż składniki się połączą a masa będzie gładka. Proponuję zacząć ubijanie od niskich obrotów, a następnie zwiększyć je, inaczej suche składniki będą po całej kuchni.

Gdy masa jest już gładka, dodaj gorącą kawę i kontynuuj ubijanie na niskich obrotach aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Masa powinna być dość rzadka.

Przelej masę do wcześniej przygotowanej formy do pieczenia. Piec przez około 40 minut, lub do tak zwanego suchego patyczka - czyli po wbiciu wykałaczki w środek ciasta powinna ona wyjść sucha i czysta.

Pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia.

Czas przygotować krem.

Umieść masło i czekoladę w misce i roztop składniki w kąpieli wodnej (umieścić miskę z masłem i czekoladą nad garnkiem z gotującą się wodą). Roztapiające się składniki mieszaj aż masa będzie gładka, następnie odstaw ją aż trochę przestygnie.

W dużej misce umieścić śmietanę, ziarenka wanilii/ekstrakt waniliowy i cukier. Ubijaj wszystko mikserem, aż masa będzie gładka i puszysta.

Do śmietany stopniowo dodawaj przestudzoną czekoladę, ubijaj aż krem będzie lekki i puszysty.

Równomiernie rozprowadzić krem po powierzchni ciasta.

Odstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Pokrój ciasto na kwadraty i można serwować!

Smacznego!