środa, 21 października 2015

Red Pepper Beef Stew | Potrawka Wolowo-Paprykowa


Another recipe for a comforting, seasonal dish. I do not know about you, but the autumn weather makes me feel like cooking soups and stews. This time i chose to make a Hungarian style stew with 4 types of pepper. The dish cooks for a long long time, but do not worry it's simple and it doesn't need much of your attention and it will make your home smell like heaven for hours.

Ingredients:
makes 3-4 servings
  • 25 oz beef ribs (cut the meat into cubes, your butcher can do it for you!)
  • 2 medium onions
  • 4 carrots
  • 2 red bell peppers
  • 1 - 14 oz - can diced tomatoes
  • 1 1/2 teaspoon smoked paprika powder
  • 1 1/2 teaspoon sweet paprika powder
  • a good pinch of chili (add more if you like spicy dishes!)
  • 2 bay leaves
  • salt and pepper
  • 2-3 tablespoons olive oil
  • parsley
+ barley/rice/potatoes/mashed potatoes to serve with

Preparation:

Peel the onions and cut into thick cubes. Peel carrots and cut into big pieces - cut each carrot into 4-5 pieces.

In a large pot heat the oil, add onions and carrots, cook for 3-4 minutes until the vegetables are lightly browned. Add meat (bones as well) and continue frying (some recipes suggest removing the vegetables from the pot, fry the meat and re-add vegetables, but I'm too lazy for that ;)). When the meat is browned, add canned tomatoes, both kinds of paprika powder, chili, bay leaves and salt and pepper. Fill the empty can (the canned tomatoes one) with water and pour it into the pot. Stir everything thoroughly, bring to boil and cook over very low heat for an hour. Stir all the ingredients from time to time, 2 or 3 times/hour should be enough. After an hour add red bell peppers cut into strips and stir everything together. Continue cooking for another 2 hours. I know it's a lot of time but it's worth it!

Right before serving, add chopped parsley to the stew, mix thoroughly. Serve with barley, rice, potatoes or mash potatoes, sprinkle the stew with parsley and fresh chili for decoration.

Bon Appetit!
________________

Kolejny przepis na rozgrzewające sezonowe danie. Nie wiem jak wy, ale ja w taką pogodę uwielbiam gotować zupy i potrawki. Stąd pomysł na potrawkę, a że papryka jest gwiazdą trwającego sezonu, proponuję potrawkę w węgierskim stylu, z 4 rodzajami papryki. 
Danie gotuje się dłuuuugo, ale nie martwicie się jest nieskomplikowane i wcale nie musicie poświęcać mu dużo uwagi, a w domu godzinami unosi się cudowny paprykowy zapach.

Składniki:
na 3/4 porcje
  • 700g żeberek wołowych (mięso pokrojone w kostkę o boku około 4 cm, możesz poprosić o to swojego rzeźnika)
  • 2 średnie cebule
  • 4 marchewki
  • 2 czerwone papryki 
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 1/2 łyżeczki czerwonej wędzonej papryki
  • 1 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • szczypta chili (dodaj więcej jeżeli lubisz ostre dania!)
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz
  • 2-3 łyżki oliwy
  • pietruszka
kasza/ziemniaki do podania

Przygotowanie:

Obierz cebule i pokrój ją w grubą kostkę. Marchewki obierz i pokrój w kawałki o długości 1-3 cm, w zależności od grubości marchewki w danym miejscu. 

W dużym garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebule i marchewki, smaż przez 3-4 minuty aż warzywa lekko się zrumienią. Dodaj mięso (kości również) i kontynuuj smażenie (niektóre przepisy sugerują wyjęcie warzyw z garnka, obsmażenie mięsa i ponowne dodanie warzyw, ale jak dla mnie generuje to zbyt dużo brudnych naczyń ;)). Kiedy mięso jest już rumiane dodaj pomidory z puszki, oba rodzaje papryki w proszku, chili, liście laurowe oraz sól i pieprz. Puszkę po pomidorach napełnij wodą i wlej ją do garnka. Dokładnie wszystko wymieszaj, zagotuj całość i gotuj na bardzo małym ogniu przez 1 godzinę. Co jakiś czas zamieszaj w garnku, nie musisz tego robić często wystarczy 2/3 razy na godzinę. Po godzinie dodaj do garnka czerwoną paprykę pokrojoną w paseczki, wymieszaj całość. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 2 godziny Wiem, wiem to sporo czasu ale mięso będzie cudownie miękkie :) 

Przed podaniem dodaj do potrawki posiekaną pietruszkę. Serwuj z ulubioną kaszą lub ziemniakami, potrawkę możesz posypać pietruszką i świeżą chili dla dekoracji.

Smacznego!