piątek, 16 października 2015

Autumn veggies soup | Zupa z jesiennych warzyw


Thick, creamy and nutritious soup perfect for a chilly autumn evening. The addition of chili  pepper makes the soup neatly warming up ;) Can be served as a first dish or main course when accompanied by a good slice of whole grain bread. Try it out!

Ingredients:
6 to 8 servings
  • 2 - 3 tablespoons grapeseed oil
  • 1 leek
  • 1 onion
  • 2 garlic cloves
  • 2 carrots
  • 1 medium potato
  • 1 chili pepper with seeds or without, depending on how spicy dishes you like (optional)
  • 4 cups cubed pumpkin
  • 1 medium zucchini
  • 2 teaspoons sweet red pepper powder
  • a generous pinch of nutmeg
  • 2 bay leaves
  • 3 cups of water (more or less)
  • salt and pepper
  • 1 bunch of parsley
  • pumpkin seeds for garnish
Preparation:


Start by preparing all the ingredients:

leek - slice
onion - cut into cubes
garlic - chop carelessly
carrots - peel, cut along in a half and slice
potato - peel and cut into cubes
chili - chop carelessly
pumpkin - peel and cut into small cubes
zucchini - cut along in a half, then cut each half in halfs and slice
parsley - peel the leaves, cut stalks carelessly, chop the leaves.

Once everything is cleaned and chopped, you can start real cooking!

Place a large pot over a heat, add oil, wait a moment until it heats up. Add leek, onion, garlic, carrots, potato and chili. Fry for about 5 minutes over medium-high heat until the vegetables soften, stir them quiet often so they won't burn. Add the pumpkin and zucchini, stir well. Add sweet pepper, nutmeg, bay leaves, persley stalks, salt and pepper, stir everything well and pour water over vegetables - water should barely covered the veggies. Cook for about 30 minutes, all the ingredients should be soft. Set aside for a moment to cool.

When the soup cools a little, remove the bay leaves and using a hand blender, blend it till smooth and creamy. Season with salt and pepper to taste. If you like very hot soup, warm it up to desired temperature.

Devide the soup between plates, sprinkle with pumpkin seeds, parsley and chopped chilli. Ready to serve!


Bon Appetit!
__________________________

Gęsta, kremowa i sycąca zupa idealna na chłodny jesienny wieczór. Dzięki dodatkowi chili porządnie rozgrzewa ;) Może być zarówno pierwszym daniem jak i daniem głównym kiedy podamy ją z pajdą pełnoziarnistego chleba posmarowanego dobrym masłem. Spróbujcie! 

Składniki:
6 do 8 porcji
  • 2 - 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 por 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 marchewki
  • 1 średni ziemniak 
  • 1 papryczka chili z nasionami lub bez, zależy jak ostre dania lubisz (opcjonalnie)
  • 4 szklanki dyni pokrojonej w kostkę
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 
  • spora szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 liście laurowe
  • 700 ml wody (około)
  • sól i pieprz
  • pęczek pietruszki
  • pestki dyni do podania
Przygotowanie:


Zacznij od przygotowania wszystkich składników:

por -  dokładnie oczyść i pokrój w plasterki
cebulę - pokrój w drobną kostkę

czosnek - niedbale posiekaj

marchewki - obierz, przekrój wzdłuż i pokrój na plasterki
ziemniak - obierz i pokrój w kostkę
chili - niedbale posiekaj

dynię - obierz i pokrój w niewielką kostkę
cukinię - przekrój wzdłuż, następnie każdą połowę na połówki i pokrój w plasterki

pietruszkę - obierz listki z łodyżek, łodyżki pokrój niedbale, listki posiekaj.

Kiedy już wszystko jest oczyszczone i posiekane, możesz przejść do gotowania!

Do dużego garnka wlej olej, poczekaj moment aż się rozgrzeje, rozprowadź go na dnie garnka. Wrzuć por, cebulę, czosnek, marchewkę, ziemniaka i chili. Smaż przez około 5 minut na średnim ogniu aż warzywa zmiękną, mieszaj je dość często żeby się nie przypaliły. Następnie dodaj dynię i cukinię. Dodaj słodką paprykę, gałkę, liście laurowe, i posiekane łodyżki pietruszki, sól i pieprz, dobrze wszystko wymieszaj i zalej warzywa wodą - powinno być jej tyle by ledwo przykrywała warzywa. Gotuj przez około 30 minut, wszystkie składniki muszą być miękkie. Odstaw na moment do przestygnięcia.

Kiedy zupa nie jest już bardzo gorąca, wyjmij listki laurowe i używając ręcznego blendera, zmiksuj ją aż będzie miała gładką, kremową konsystencje. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeżeli lubisz bardzo gorące zupy, dogrzej ją przez chwilę na małym ogniu.

Rozlej zupę do talerzy, oprósz pestkami dyni, pietruszką i posiekaną chili. I można podawać!

Smacznego!