piątek, 31 stycznia 2014

Twisted Sweet Potato Soup | Odjazdowa Zupa ze Słodkich Ziemniaków


The perfect winter soup! Dense and warming with a distinctive sweet-spicy flavor. The addition of Spanish chorizo ​​with strong pepper flavor gives the soup a unique character, a twist inspired by the one and only Jamie Oliver.


Ingredients:
for a big pot of soup (about 8 servings )
  • 2-3 tablespoons of olive oil
  • 2 carrots (peeled)
  • 2 stalks celery
  • 2 big onions
  • 3 cloves of garlic
  • 1 kg of sweet potatoes (2 medium sweet potatoes)
  • 150 g chorizo ​​sausage
  • 1 chilli
  • 1 bunch of parsley
  • 1 heaped teaspoon of curry powder
  • 2 L broth (heated before adding to the soup)
  • salt and pepper
+ natural yoghurt to serve

Preparation:

At first prepare all the ingredients: cut carrots and celery into slices, slice onions and garlic (slices don't need to be perfect since we blend the soup at the end anyway), sweet potatoes need to be peeled and cut into cubes, peel chorizo ​​and slice, cut chili in half, remove the seeds from it and cut into small pieces (save half of itt to sprinkle the soup at the end); remove  parsley stalks and cut leaves into small pieces.

Once you have all the ingredients are ready the cooking begins!

Pour the olive oil into a large pot. Once the oil gets hot toss all the chopped ingredients (remembering to leave half of the chopped chilli and some parsley leaves). Mix vagetables  with a spatula. Add curry powder and stir again. Leave the pot on low heat, cover with a lid and simmer for about 10 minutes, stirring frequently. Vegetables need to get soft and get this lovely golden brown color.

Then pour hot broth into the pot and mix throughoutly. Bring the soup to boil, reduce the heat and cook until all ingredients are tender, but not overcooked ! This should take about 10 minutes.

After this time, add the remaining parsley leaves (you can leave some for decoration), season the soup with salt and pepper and mix thoroughly together. Using electric blender blend the soup into a thick cream.

Serve hot with a splash of natural yoghurt, sprinkled with chili and parsley.

Enjoy!
________________________________________________________________________

Idealna zimowa zupa! Gęsta, rozgrzewająca, sycąca, o wyrazistym słodko-ostrym smaku. Dodatek hiszpańskiego chorizo o mocno paprykowym aromacie nadaje zupie oryginalnego charakteru, to taki twist podpatrzony u Jamiego Oliviera.

Składniki:
na duży garnek zupy (około 8 porcji)
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 marchewki (obrane)
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 spore cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 kg słodkich ziemniaków (tyle ważyły 2 średniej wielkości bataty)
  • 150 g kiełbasy chorizo
  • 1 papryczka chili
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 kopiasta łyżeczka curry w proszku
  • 2 l bulionu (podgrzany przed dolaniem do zupy)
  • sól i pieprz
+ jogurt naturalny do podania

Przygotowanie:

Przygotuj składniki: pokrój w plasterki marchewkę oraz seler; cebulę pokrój w piórka (nie muszą być idealne, zupę i tak na końcu miksujemy); niedbale pokrój czosnek; obierz i pokrój w kostkę słodkie ziemniaki; pozbądź się skórki z chorizo i również pokrój je w plastry; chili rozkrój na pół, usuń z niej pestki i pokrój na drobne kawałeczki (połowę papryczki odłóż do posypania gotowej zupy); gałązki pietruszki obierz z listków (je dodamy na koniec) i pokrój na niewielkie kawałki;  

Kiedy już wszystkie składniki są gotowe zaczynamy przygotowanie zupy!

Wlej oliwę do dużego garnka. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć wszystkie posiekane składniki (pamiętając żeby zostawić połowę posiekanej chili oraz listki pietruszki), wymieszaj całość szpatułką. Dodaj curry i ponownie wymieszaj całość. Pozostaw garnek na małym ogniu, przykryj pokrywką i duś całość przez około 10 minut, często mieszając. Warzywa mają zmięknąć i nabrać lekko złotego koloru.

Następnie wlej go garnka gorący bulion, całość dobrze zamieszaj. Zagotuj zupę, zmniejsz ogień i gotuj aż wszystkie składniki będą miękkie, ale nie rozgotowane! Zajmie to około 10 minut.

Po tym czasie dodaj listki pietruszki (możesz kilka zostawić do dekoracji), dopraw zupę solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj całość. Zmiksuj zupę blenderem na gęsty krem. 

Podawaj gorącą z kleksem jogurtu naturalnego, posypaną papryczką chili i pietruszką.

Smacznego!