niedziela, 26 stycznia 2014

Oriental chicken fried rice | Orientalny zasmażany ryż


If you like take out food this recipe is for you. It's like chicken fried rice you order in your local Chinese restaurant but better. Way better and healthier.

Ingredients:
(for 4 servings)
  • 250 g basmati rice (cooked - cook a moment before preparing dinner so it's still warm)
  • 3 small chicken breasts
  • 1 teaspoon Chinese "five flavors" spice
  • 1 teaspoon of turmeric
  • 3 shallots
  • 3 cloves of garlic
  • 250 g of frozen vegetables ( we used peas and carrots )
  • 2 eggs
  • olive oil
  • 4 tablespoons soy sauce
  • 2 tablespoons sesame seeds
  • salt and pepper
Preparation:


First prepare all the ingredients, this is important because once you start frying everything happens fast. Cut chicken into bite-sized pieces, season with Chinese "5 flavors" spice, turmeric, salt and pepper. Cut shallots into thin slices and mince garlic cloves. In a small bowl beat the eggs with 2 tablespoons of olive oil and 1 tablespoon of sesame seeds.

When all the ingredients are ready, begin frying .

Pour 1-2 tablespoons of olive oil into a wok or deep frying pan. Throw chicken bites and fry for 4-5 minutes until it is juicy on the inside. Remove the chicken from the pan, put into a bowl and cover.

To the same wok/pan pour some extra olive oil, add the shallots and garlic and cook until the vegetables are tender. Add the frozen vegetables and continue frying on a high heat.

When all the ingredients are soft reduce the heat and add the egg mixture, scramble until it’s soft set. Quickly add the rice and soy sauce and mix throughtoutly, at the end add the chicken. Turn up the heat and for about a minute vigorously stir the rice, we want it to be fried and not burned. Remove the pan from the heat and serve!

Put the rice into bowls, sprinkle with chopped scallions and sesame seeds. Serve hot.

Enjoy!
___________________________________________________________

Jeżeli lubisz dania chińskiej kuchni to przepis dla Ciebie. Ten zasmażany ryż smakuje jak danie na wynos z chińskiej restauracji, tylko lepiej, DUŻO lepiej. W dodatku jest zdrowsze, a co więcej wiesz dokładnie z jakich składników zostało przygotowane.

Składniki:
(na 4 porcje)
  • 250 g ryżu basmanti (ugotowanego - najlepiej ugotować go chwilę przed przygotowywaniem obiadu żeby był jeszcze ciepły)
  • 3 niewielkie piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 3 szalotki 
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 g mrożonych warzyw (my użyłyśmy groszku i marchewki)
  • 2 jajka 
  • oliwa z oliwek
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sezamu 
  • sól i pieprz
Przygotowanie:

Najpierw przygotuj wszystkie składniki, to ważne ponieważ kiedy już rozpoczniesz smażenie nie będzie na to czasu. Kurczaka pokrój na kawałki wielkości kęsa, dopraw go przyprawą chińską 5 smaków, kurkumą oraz solą i pieprzem, szalotki pokrój w cienkie plasterki, czosnek przeciśnij przez praskę. Jajka wbij do niewielkiej miseczki, dodaj do nich 2 łyżki oliwy oraz 1 łyżkę sezamu i dokładnie wszystko roztrzep.

Kiedy wszystkie składniki są już gotowe, rozpoczynamy smażenie. 

Wlej 1-2 łyżki oliwy do woka lub na głęboką patelnię. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć kurczaka i smaż 4-5 minut aż będzie rumiany i soczysty w środku. Zdejmij kurczaka z patelni, przełóż do miski i przykryj. 

Na patelnie po kurczaku wlej kolejne 1-2 łyżki oliwy, dodaj szalotkę oraz czosnek i smaż aż warzywa zmiękną. Następnie dodaj mrożone warzywa, kontynuuj smażenie, na sporym ogniu, chcemy żeby warzywa szybko się rozmroziły.

Kiedy wszystkie składniki są miękkie zmniejsz ogień i dodaj jajeczną mieszaninę, energicznie wymieszaj całość. Szybko dodaj ryż i sos sojowy i wymieszaj całość, na koniec dodaj kurczaka. Zwiększ ogień i przez około minutę energicznie mieszaj ryż, chcemy żeby się lekko obsmażył a nie spalił. Zdejmij patelnię z ognia i podawaj!

Przełóż ryż do miseczek, posyp pokrojoną dymką oraz sezamem. Podawaj gorące.

Smacznego!