sobota, 11 stycznia 2014

Onion Soup | Zupa Cebulowa


After all these sweet recipies it's time for something different. Today it is a delicious onion soup. Regardless of whether the polar vortex reached you or if you live in one of those countries where winter hasn't arrived yet, this delicious onion soup with crispy, cheesy toast on the side is a great idea for dinner.

Ingredients:
(serves 4)
  • 50 g of butter
  • 750 g onion (cut into slices)
  • 1 clove of garlic
  • 1 tablespoon flour
  • 1,200 ml beef broth
  • salt and pepper
+ bread and cheese (preferably gruyere) on toast


Preparation:

In a large saucepan melt butter over low heat. Add the onion and a crushed garic clove and simmer covered for about 40 minutes stirring frequently. When the onion turns golden brown, means it is ready.

Add the flour and mix thoroughly. Then pour the broth, turn up the heat bring the soup to a boil, then reduce the heat and cook covered for about 30 minutes. Season with salt and pepper to taste.

When the soup is cooking , prepare toast in the oven or toaster. Toast one side first, then turn the toast, sprinkle with cheese and let it brown it. If you are doing it in the oven (preheat oven is heated to about 355 degrees F) keep for about 2-3 minutes per side.

When the soup is ready pour it into the plates and serve with a hot toast.


Enjoy!
_____________________________________________________________

Po tych wszystkich słodkich przepisach czas na coś wytrawnego. Dzisiaj jest to pyszna zupa cebulowa. Bez względu na to czy dopadł was polar vortex czy mieszkacie w jednym z tych krajów gdzie zima jeszcze nie zawitała ta pyszna zupa cebulowa z chrupiącym, serowym tostem na boku to świetny pomysł na obiad.

Składniki:
na 4 porcje
  • 50 g masła
  • 750 g cebuli (pokrojonej w plasterki)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka mąki 
  • 1200 ml wywaru wołowego
  • sól i pieprz
+ pieczywo i ser (najlepiej gruyere) na grzanki

Przygotowanie:


W dużym garnku stop masło na małym ogniu. Dodaj cebulę i ząbek rozgniecionego czosnku i duś pod przykryciem około 40 minut, często mieszając. Kiedy cebula będzie złoto-brązowa, znaczy jest jest gotowa.

Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Następnie wlej wywar, doprowadź zupę do wrzenia a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 30 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Kiedy zupa się gotuje przygotuj grzanki w piekarniku lub opiekaczu. Najpierw opiecz jedna stronę, następnie obróć grzanki, posyp serem i pozwól mu się zrumienić. Jeżeli robisz to pod grillem w piekarniku (piekarnik rozgrzany do około 180 stopni C) wystarczą 2-3 minuty na stronę.

Gotową zupę rozlej do talerzy i podawaj udekorowaną gorącą grzanką.

Smacznego!