wtorek, 7 stycznia 2014

Cranberry Scones | Żurawinowe Scones


After all the sweetness of Christmas it's time for something sour - CRANBERRIES&LEMON. We added these 2 sour goodies to our breakfast scones. They went out amazing, soft inside and crunchy outside. Give them a try!  

Ingredients:
(for 16 scones)
  • 2 cups of all purpose flour + extra for rolling out the dough
  • 1 tablespoon of baking powder
  • 6 tablespoons of cold unsalted butter
  • ½ teaspoon of salt
  • zest of 2 lemons
  • juice of half a lemon
  • ½ cup of heavy cream + 2 tablespoons
  • 1 egg
  • 1 cup of fresh cranberries, chopped
  • ⅓ cup of sugar
Preparation:


Preheat the oven to 450 F and line a baking form with parchment paper.

In a small bowl combine chopped cranberries with sugar and set aside.

In another dish mix the ½ cup of cream and lemon juice and set aside.

In a big bowl mix together the flour, baking powder, salt and add at the end the lemon zest. Add the butter to the flour and mix until the ingredients fully combine.

Whisk an egg into the cream mixture until smooth and add to the flour. Mix until just combined into a wet dough. At the end add the cranberry and sugar mixture and fold in gently.

Transport the dough onto a floured surface and knead gently a few times so the dough comes together and roll out 2 circles about ¾ inch thick. Use a wet knife to cut into wedges. Use the remaining cream to brush the tops of the scones.

Bake for about 10-12 minutes until golden brown. Serve with crème fraîche, iceing and/or an addition of your choice.

Enjoy!
______________________________________________________

Po wszystkich Świątecznych słodyczach czas na coś kwaśnego - ŻURAWINE&CYTRYNĘ. Dodałyśmy te dwa składniki do śniadaniowych ciastek - scones. Wyszły pyszne, chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku. Idealne dla fanów nie przesłodzonych deserów. Spróbujcie! 

Składniki:
(na 16 scones-ów)
  • 2 szklanki mąki pszennej + trochę do rozwałkowania ciasta 
  • 1 łyżka proszku do pieczenia 
  • 6 łyżek bardzo zimnego niesolonego masła
  • ½ łyżeczki soli 
  • skórka z 2 cytryn
  • sok z połowy cytryny 
  • ½ szklanki bitej śmietany + 2 łyżki 
  • 1 jajko 
  • 1 szklanka świeżych żurawin, posiekanych 
  • ⅓ szklanki cukru 
Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 230 stopni C i wyłóż blachę do ciasta papierem do pieczenia. 

W małej miseczce połącz posiekane żurawiny z cukrem i odstaw na bok.
W innym naczyniu wymieszaj ½ szklanki śmietany i sok z cytryny i odstaw. 

W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i na koniec dodaj skórkę z cytryn.

Do dużej miski dodaj masło i miksuj aż wszystkie składniki w pełni się połączą.

Do mieszaniny za śmietaną dodaj jajko i miksuj do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Następnie dodaj do reszty składników w dużej misce. Miksuj do pełnego połączenia składników (masa powinna być wilgotna).

Dodaj mieszankę żurawiny i cukru i delikatnie wymieszaj całość. 

Wyłóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i ugniataj delikatnie, aż ciasto się zbije. 

Za pomocą wałka, rozwałkuj ciasto na 2 koła o grubości około 2 cm. Przy użyciu mokrego noża przetnij ciasto na trójkąty (jak pizzę, tak by uzyskać 8 ciastek z jednego krążka), a pozostałą śmietaną posmaruj wierzch scones-ów.

Piecz przez około 10-12 minut na złoty kolor. Podawaj z crème fraîche, lukrem lub ulubionym dodatkiem. 

Smacznego!