wtorek, 4 lutego 2014

Penne alla vodka | Penne z wódką


We usually like our vodka with some other additions than tomatoes and Parmesan but this paste recipie is the one we've wanted to try for a long time. And we were not disappointed. It turned out to be great classic pasta and with a cloud of Parmesan it makes heavenly combo that everyone loves.

Ingredients:
(for 2 servings)
  • 2 14-ounce can diced tomatoes
  • 2 tablespoons extra virgin olive oil
  • 1 small yellow onion, chopped
  • 1 tablespoon tomato paste
  • 3 garlic cloves, minced
  • 1 teaspoon crushed chili flakes
  • 1/3 cup vodka
  • 1/2 cup heavy cream (we used fat free yogurt to make it a little more light)
  • 2 servings whole wheat penne pasta
  • 2 teaspoons dry basil
  • salt to taste
hand ful of grated Parmesan cheese

Preparation:

Set up a pot of water to boil while you start the sauce.


Place tomatoes from one can in a food processor, and blend until smooth. Drain the liquid from the second can and set aside.


In a big deep skillet, heat olive oil over medium heat. Add the onion and garlic and tomato paste and fry for about 3 minutes, or until onion is translucent. Add all the tomatoes, dry basil (or fresh if you have some) and pepper flakes plus some salt to taste.

Remove pan from heat, and add vodka. Place the pan back to the heat, and simmer for about 10 minutes.

At this point your water should be boiling. While the sauce is simmering, cook your pasta according to instructions on a package. 

After sauce has cooked for about 10 minutes and reduced slightly, stir in the cream (first mix the cream with about 2/3 tablespoons of hot tomatoe sauce in a small dish), and cook until heated through. Add the cooked and drained penne to the sauce, and stir to combine. Add additional salt and pepper to taste, and transfer paste to the plates.

Decorate your dish with a cloud of Parmesan and basil leaves.

Enjoy! 
________________________________________________________

Jak już pijemy wódkę to dobieramy do niej inne dodatki niż pomidory i parmezan ale jeżeli dodać do tego równania paste to robi się interesująco. To zestawienie okazało się genialnym klasycznym włoskim makaronem. 
Podajcie go z chmurą parmezanu i przenieście się do słonecznej Italii.

Składniki:
(na 2 porcje)
  • 800 g pomidorów pokrojonych w kostkę (mogą być mocno dojrzałe świeże pomidory lub pomidory z puszki)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka płatków pokruszonej chili (można zastąpić chili w proszku)
  • 1/3 szklanki wódki
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki (użyłyśmy jogurtu naturalnego żeby trochę odchudzić przepis)
  • 2 porcje makaronu penne (może być pełnoziarniste)
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii (lub dużą garść świeżej)
  • sól do smaku
+ duża garść startego parmezanu

Przygotowanie:



Postaw garnek z wodą na makaron.

Połowę pokrojonych pomidorów umieść w blenderze i zmiksuj na gładki sos.


Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę, czosnek, koncentrat pomidorowy i smaż całość przez około 3 minut, aż wszystkie składniki zmiękną. Dodaj pomidory (i te pokrojone i te zmiksowane), bazylię i chili oraz trochę soli do smaku.

Zdejmij patelnię z ognia i wlej wódkę. Ponownie umieść patelnię nad małym ogniem i gotuj przez około 10 minut. Sos ma być dość gęsty i kremowy.

Podczas gdy sos powoli się gotuje, przygotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Po 10 minutach gotowania się sosu, zmniejsz ogień do bardzo małego i dodaj śmietanę (najpierw wymieszać śmietanę z 2/3 łyżkami gorącego sosu, robimy to by śmietana się nie ścięła). Gotuj jeszcze przez chwilę (około minuty), mieszając by połączyć wszystkie składniki. Przełóż makaron do sosu i dokładnie go w nim obtocz. Spróbuj i ewentualnie dodaj sól i pieprz do smaku.

Rozłóż makaron do głębokich talerzy, udekoruj danie sporą ilością parmezanu i listkiem bazylii.

Smacznego!