sobota, 28 września 2013

Kashotto with wild mushroom | Kaszotto z leśnymi grzybami


During autumn we like to go with some heavier dishes so we decided to replace standard rice with kasha and that's how we created Kashotto. Combined with fried mushrooms it turned out to be great warming, autumn meal.

Ingredients:
(for 4 servings)
  • 300g kasha
  • 3 cups wild mushrooms
  • 3 tablespoons butter
  • 3 tablespoons olive oil
  • 2 medium white onions
  • 3 cloves of garlic
  • 3/4 cup white wine
  • 5 tablespoons of mascarpone cheese

Preparation:

Cook kasha according to instructions on a package. Drain and set aside.

Clean the mushrooms thoroughly and cut them into small pieces.

In a large skillet heat the butter and olive oil. When it gets hot add the onion and garlic. Cook for about 5 minutes until the vegetables are tender. Add sliced ​​mushrooms and half a glass of white wine. Cover and cook for another 4 minutes, season with salt and pepper. Place mushrooms with vegetables in the preheated dish, trying at the same time to leave most of the juice in the pan.

Put the kasha on previously used pan, add the mascarpone cheese, a little salt and the rest of the wine. Cook for about 3 min stirring gently.

Divide kasha between 4 plates and spread mushrooms and vegetables on top.


Enjoy!

________________________________________________________________________
Jesienią lubimy cięższe potrawy dlatego standardowy ryż postanowiłyśmy zastąpić białą kaszą gryczaną i tak właśnie powstało Kaszotto. W połączeniu ze smażonymi grzybami zdało egzamin na rozgrzewający, jesienny posiłek. 

Składniki:
(na 4 porcje)
  • 300g kaszy - my użyłyśmy białej kaszy gryczanej
  • 3 szklanki leśnych grzybów
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 białe cebule średniej wielkości
  • 3 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki białego wina
  • 5 łyżek serka mascarpone
Przygotowanie:

Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok.

Dokładnie oczyść grzyby i pokrój je na niewielkie kawałki. 

Na dużej patelni rozgrzej masło i oliwę. Na rozgrzany tłuszcz dodaj cebulę i czosnek. Smaż przez ok. 5 min aż warzywa zmiękną. Dodaj pokrojone grzyby i pół szklanki białego wina. Przykryj i duś przez kolejne 4 minuty,dopraw solą i pieprzem. Przełóż grzyby z warzywami do podgrzanego naczynia, starając się przy tym aby jak najwięcej soków pozostało na patelni. 

Przełóż kaszę na używaną wcześniej patelnię, dodaj serek mascarpone,odrobinę soli i resztę wina. Gotuj przez ok. 3min delikatnie mieszając. 

Podziel kaszę między 4 talerze i rozłóż na wierzchu grzyby z warzywami.

Smacznego!