środa, 25 września 2013

Home-made plum cake | Domowe ciasto ze śliwkami


Only few things are better than the smell of homemade cake spreading around the house. When my mom decided to prepare this cake we could not resist and ate them right out of the oven. After the first bite, we knew that the recipie must hit the blog. This is one of those homemade cakes that everyone loves, in the fall version with fresh plums.


Ingredients:

for the cake:
  • 400g plain flour
  • 100g coarse-grained wheat flour (type 500)
  • 400g butter
  • 200g caster sugar
  • 4 egg yolks
  • pinch of salt
  • 2 packages vanilla sugar
+ 1kg plums
+ 2 tsp cinnamon

the meringue:
  • 6 egg whites
  • 300g caster sugar
Preparation:


First, mix all the dry ingredients. Then add the butter (cut into small pieces) and egg yolks. Knead the dough, form a large ball, wrap in plastic wrap and place in the fridge for about 2 hours (or better - overnight). After this time remove it from the fridge, roll it out and move on pre-greased baking form. Bake cake, in the oven preheated to 360 degrees F, for about 8-10 minutes until lightly browned.

During this time, prepare the meringue. Whisk the whites until stiff, then add sugar and mix well.

When the cake is pre-baked, spread on the plums (cut in halves, plum pits removed). Finally, carefully coat the whole cake with meringue. Bake for about 40-50 min at 360 F.

Enjoy!
________________________________________________________________________

Niewiele jest rzeczy lepszych niż zapach domowych wypieków unoszący się w całym domu. Kiedy moja mama postanowiła przyrządzić to ciasto nie mogłyśmy się oprzeć i jadłyśmy je od razu po wyjęciu z piekarnika. Już po pierwszym kęsie wiedziałyśmy, że przepis musi trafić na bloga. To jedno z tych domowych ciast, które wszyscy uwielbiają, w jesiennym wydaniu ze słodką śliwką w roli głównej.

Składniki:

na ciasto:
  • 400g mąki pszennej
  • 100g mąki krupczatki
  • 400g masła
  • 200g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • 2 opakowania cukru waniliowego
+ ok. 1kg śliwek
+ 2 łyżeczki cynamonu


na bezę:
  • 6 białek
  • 300g drobnego cukru do wypieków
Przygotowanie:

W pierwszej kolejności wymieszaj wszystkie suche składniki. Następnie dodaj masło (pocięte na mniejsze kawałki) i żółtka. Zagnieć ciasto formując dużą kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 2 godz (a najlepiej na noc). Po upływie tego czasu wyjmij je, rozwałkuj i przenieś na wcześniej natłuszczoną blachę. Ciasto podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 przez ok 8-10 min aż lekko zbrązowieje.

W tym czasie przygotuj bezę. Ubij białka na sztywną pianę, następnie dodaj cukier i dobrze wymieszaj.

Kiedy kruche ciasto jest już podpieczone, rozłóż na nim przepołowione śliwki. Na koniec delikatnie pokryj całość bezą. Piecz przez ok. 40-50min w temperaturze 180 C.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz