sobota, 21 września 2013

Stuffed Eggplant | Faszerowane bakłażany

We are right in the middle of eggplant season so we are taking full advantage of that!
 Here you have a simple recipe for stuffed eggplant. 
Warming, hearty dish perfect for chilly days!


Ingredients:
  • 3-4 tablespoons olive oil
  • 1 large onion (chopped)
  • 3 cloves garlic (minced)
  • 1/2 chilli peppers (chopped, optional)
  • 500 grams minced meat
  • about 10 cherry tomatoes cut in halfs (or 2 regular tomatoes cut into pieces)
  • 1 teaspoon dry thyme
  • 2 large ripe eggplants
  • salt and pepper
  • 100 g goat cheese (for sprinkling - optional)
Preparation:

Preheat the oven to 360 degrees F.

Heat the oil in a large frying pan, add onion and garlic and fry until softened. Add chilli and keep frying. Then add the minced meat, mix everything thoroughly. When the meat is slightly browned, after about 3-4 minutes, add the tomatoes and thyme. Fry additional 2-3 minutes.

At the time when the meat is on the pan, cut eggplants in half and hollow pulp, leaving a margin of about 1/2 cm. Finely chop the pulp and add to frying the meat. Fry for a while until eggplants are tender, about 5 minutes. Season with salt and pepper to taste, mix well and divide between the 'boats' of eggplant.

Bake for 30 minutes, after this time, sprinkle with grated goat cheese and place back in oven for additional 5 minutes.

Taste best when hot.

Enjoy!
__________________________________________________________________

Sezon na bakłażany w pełni więc korzystamy ile możemy! Dzisiaj proste faszerowane mielonym mięsem bakłażany. Rozgrzewające, sycące danie idealne na chłodne dni. Polecamy!

Składniki:
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1 duża cebula (pokrojona w drobną kostkę)
  • 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • 1/2 papryczki chili (posiekana; opcjonalnie)
  • 500 g mięsa mielonego
  • około 10 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół (lub 2 zwykłe pomidory pokrojone na kawałki)
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 duże dojrzałe bakłażany
  • sól, pieprz
  • 100 g sera koziego (do posypania - opcjonalnie)
Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 180 stopni C.

Rozgrzej oliwę na dużej patelni, kiedy tłuszcz się rozgrzeje podsmaż na nim cebulę i czosnek aż zmiękną. Dodaj papryczkę i smaż dalej. Następnie dodaj mięso mielone, dokładnie wszystko wymieszaj. Kiedy mięso się już podsmaży, po około 3-4 minutach, dodaj pomidorki i tymianek. Smaż całość kolejne 2-3 minuty. 

W czasie kiedy smaży się mięso przekrój bakłażany na pół i wydrąż z nich miąższ pozostawiając margines około 1/2 cm. Wyciągnięty miąższ drobno pokrój i dodaj do smażącego się mięsa. Smaż jeszcze przez chwilę aż bakłażany zmiękną i zmienią kolor, około 5 minut. Dopraw całość solą i pieprzem do smaku, dokładnie wymieszaj i podziel między 'łódeczki' z bakłażanów.

Piecz przez 30 minut, po tym czasie posyp bakłażany startym kozim serem i wstaw na kolejne 5 minut do piekarnika. 

Najlepiej smakują na gorąco.

Smacznego!