Spending our summer vacation in Lanzarote we eat a lot of local goodies. We decided to share one of them with you. Albondigas - amazing meatballs in spanish sauce. The dish that all spanish people love bacame our favorite.
Ingredients:
(serves 6)
Meatballs:
- 200 g carrots, 4 cloves of garlic
- 1-2 sprigs of parsley
- 50 g breadcrumbs
- 2 eggs
- 50 ml milk
- pinch of nutmeg
- pinch of cinnamon
- pinch of salt and pepper
- 500 g minced pork and beef
- 50 g pine nuts
- flour (for rounding)
Spanish sauce:
- 2 medium onions
- 2 garlic cloves
- 50 ml olive oil
- 1 tablespoon tomato paste
- 100 ml white wine
- 300 ml water
- pinch of nutmeg
- 3 cloves minced
- salt and pepper to taste
- chopped parsley for sprinkling
Preparation:
Meatballs
Preheat the oven to 360 degrees F.
Grate the carrots finely, place in a big bowl. Add minced garlic, finely chopped onion and parsley and bread crumbs. Mix all the ingredients. Then brake in the eggs, add milk and spices, mix well. Finally, add minced meat and pine nuts and gently mix all the ingredients thoroughly. Form the meatballs with a diameter of about 3 inches, round every one in flour and place on a baking tray covered with baking paper.
Bake in preheated oven for 5 minutes, then turn the meatballs and put back in the oven for another 5 minutes.
Spanish sauce
Finely chop the onion and garlic.
Heat the oil in a small saucepan, add the onion and garlic and simmer gently. When the vegetables are tender add the tomato paste and cook for a minute. Add wine and bring the sauce boil. Next add water and spices and cook for about 15 more minutes, until the flavors combine and sauce thickens a bit. Remove the pan from the heat to cool the sauce. When it's cooled a little, blend it into a smooth paste (use electric blender to do that).
Put the meatballs on a plate, pour the sauce over it and sprinkle with parsley. Serve with rice, french fries or other favorite;)
Enjoy!
_______________________________________________________________________
Składniki:
(na 6 porcji)
Klopsiki:
- 200 g marchewki 4 ząbki czosnku
- 1-2 gałązki pietruszki
- 50 g bułki tartej
- 2 jajka
- 50 ml mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta cynamonu
- szczypta soli i pieprzu
- 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 50 g orzeszków piniowych
- mąka (do obtoczenia)
Sos hiszpański:
- 2 średniej wielkości cebule
- 2 ząbki czosnku
- 50 ml oliwy extra virgen
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 100 ml białego wina
- 300 ml wody
- szczypta gałki muszkatołowej
- 3 zmielone goździki
- sól i pieprz do smaku
- posiekana natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Klopsiki
Rozgrzej piekarnik na 180 stopni C.
Zetrzyj marchewkę na drobnych oczkach tarki, umieść w misce.
Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno posiekaną pietruszkę oraz bułkę
tartą. Wymieszaj wszystkie składniki. Następnie wbij jajka, dodaj mleko i przyprawy,
wymieszaj. Na koniec dodaj mięso mielone i orzeszki piniowe i delikatnie ale dokładnie
wymieszaj wszystkie składniki. Uformuj klopsiki o średnicy około 3 cm, każdy
obtocz w mące i umieść na blasze przykrytej papierem do pieczenia.
Piecz w
rozgrzanym piekarniku przez 5 minut, następnie obróć klopsiki na kolejne 5
minut.
Sos hiszpański
Drobno posiekaj cebulę i czosnek.
Rozgrzej oliwę w niewielkim garnuszku, dodaj cebulę i
czosnek i duś na wolnym ogniu. Kiedy warzywa zmiękną dodaj koncentrat
pomidorowy i duś przez chwilę. Dodaj wino i zagotuj całość. Do gotującego się
wywaru dodaj wodę i przyprawy i gotuj całość przez około 15 minut, aż smaki się
przejdą a sos trochę zgęstnieje. Zdejmij garnek z ognia by przestudzić sos.
Kiedy sos trochę ostygnie zmiksuj go na gładką masę.
Przełóż klopsiki na
talerz, solidnie polej sosem i posyp pietruszką. Podawaj z ryżem, frytkami lub
innym ulubionym dodatkiem ;)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Any doubts? Questions? Go for it! | Masz wątpliwości? Pytanie? Strzelaj ;)