wtorek, 17 września 2013

Fall pork chops | Jesienne kotlety schabowe


Looking at the weather here there is only one thing you can do - fall cooking. Today we came up with super simple recipe for pork chops served with onion-apple sauce. You can prepare this meal in no time, plus it's really warming and filling - exactly what you need on a gloomy, fall day.

Ingredients:
  • 3 tablespoons olive oil + some to water the pan
  • 6 pork chops (about 2 cm thick)
  • 2 medium onions
  • 3 small apples
  • 1 teaspoon marjoram
  • half a cup of white wine (preferably dry)
  • salt and pepper
Preparation:

Prepare the vegetables: onions cut into the feathers, apples in half-slices. Set aside.

In a large skillet heat up the oil. Season meat with salt and pepper, then place them in a hot skillet. First, fry chops for 1 minute on each side, then fry both sides for 2 more minutes. When the meat is ready place it in a tight, coverd container, so it doesn't cool down.

Use the same skillet to prepare the sauce. Add onion, fry it for 3-4 minutes until softened (if onion stars burning, pour in a little olive oil). After that add apples and cook for another 5 minutes. Add marjoram and mix well together. Then increase the heat and add wine. Let the sauce thicken, it will take 3-4 minutes.

Serve the chops covered with apple-onion sauce.

Enjoy!

________________________________________________________________________

Z bolącym sercem zaczynamy jesienny sezon w kuchni, pogoda nie zachęca do niczego innego. Dzisiaj bardzo prosty przepis na kotlety schabowe podane z "sosem" z cebuli i jabłek. Przygotowanie całości zajmuje chwilę, a danie jest rozgrzewające i sycące. Polecamy!

Składniki:
  • 3 łyżki oliwy + trochę do podlania patelni
  • 6 kotletów schabowych (o grubości około 2 cm)
  • 2 średnie cebule
  • 3 niewielkie jabłka
  • 1 łyżeczka majeranku
  • pół szklanki białego wina (najlepiej wytrawnego)
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

Przygotuj warzywa: cebule pokrój w piórka, jabłka w półplasterki. Odłóż na bok.



Na patelni mocno rozgrzej tłuszcz. Kotlety dopraw solą i pieprzem, następnie usmaż je na rozgrzanej patelni. Najpierw obsmaż kotlety po 1 minucie z każdej strony, następnie smaż jeszcze po 2 minuty z każdej strony. Gotowe mięso umieść w szczelnym naczyniu, najlepiej dodatkowo przykryj szmatką, nie chcemy żeby ostygły :). 



Na patelnie po smażeniu mięsa dodaj cebulę, smaż ją 3-4 minuty aż zmięknie (jeżeli cebula będzie się przypalać dolej odrobinę oliwy). Do miękkiej cebuli dodaj jabłka, smaż kolejne 5 minut. Dodaj majeranek i dobrze wymieszaj całość. Następnie zwiększ ogień i dolej do całości wina. Daj sosu zgęstnieć, zajmie to 3-4 minuty. 



Kotlety podawaj pod "kołderką" z jabłkowo-cebulowego sosu. 


Smacznego!