poniedziałek, 3 czerwca 2013

Moroccan style chicken skewers | Marokańskie szaszłyki z kurczaka


Another beautiful day means another BBQ recipe. Today we prepared Moroccan style chicken skewers with grilled corn. Easy, delicious and healthy idea for summer dinner.

Ingredients:
(serves 4)

For Chicken Skewers:

  • 2 big chicken breasts
  • 1 tsp powder chili
  • 1 tsp powder curcuma
  • 0,5 tsp powder ginger
  • 3 Tbs olive oil 
  • salt and pepper to taste
For Corn:
  • 4 corn cobs
  • 3 Tbs butter + little more for serving
  • handful of chopped parsley
  • pinch of salt per each cob
Preparation:

Melt 3 Tbs of butter in a microwave and spread it on your corn. Sprinkle with salt and chopped parsley and place on preheated grill. Grill for about 20 minutes or until golden-brown. 

Slice chicken in one-bite pieces and place in a medium bowl. Add all the spices listed above plus olive oil and rub in the chicken pieces so they are evenly covered. If you prapare it earlier, cover the bowl with plastic foil and place in a fridge (we were super hungry so we skipped that part).

Put the chicken on the skewers and lay on the grill. It should be ready in 15 minutes give or take. Place on a plate with a corn. You can add extra butter and salt to your corn before before serving.

Enjoy!

_________________________________________________________________________________

Kolejny piękny dzień oznacza kolejne danie z grilla. Dziś przygotowałyśmy marokańskie szaszłyki z kurczakiem i grillowaną kukurydzę. Prosty, smaczny i zdrowy pomysł na letni obiad.

Składniki:
(dla 4 osób)

Na szaszłyki:
  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 0,5 łyżeczki imbiru w proszku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
Na kukurydzę:
  • 4 kolby kukurydzy
  • 3 łyżki masła + trochę więcej do serwowania
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • szczypta soli dla każdej kolby
Przygotowanie:

Rozpuść 3 łyżki masła w kuchence mikrofalowej i rozsmaruj je na kolbach kukurydzy. Posyp posiekaną natką pietruszki i solą, a następnie umieść na rozgrzanym grillu. Grilluj około 20 minut lub do uzyskania złoto-brązowego koloru.

Kurczaka pokrój w kostkę na małe kawałki i umieść w średniej wielkości misce. Dodaj wszystkie wyżej wymienione przyprawy wraz z oliwą i dokładnie wymieszaj tak aby wszystkie kawałki kurczaka były równomiernie pokryte marynatą. Jeśli przygotowujesz szaszłyki z wyprzedzeniem, przykryj miskę folią i wsadź do lodówki (my byłyśmy bardzo głodne, więc pominęłyśmy tą część).

W celu przygotowania szaszłyków po prostu umieść zamarynowane kawałki na drewnianych patyczkach i połóż na grillu. Powinny być gotowe w około 15 minut. Kiedy mięso i kukurydza są już odpowiednio zgrillowane przełóż je na talerze. Przed podaniem możesz dodać więcej masła i soli do kukurydzy.

Smacznego!