niedziela, 9 czerwca 2013

Penne with Meatballs&Tomato Sauce | Penne z Sosem pomidorowym i klopsikami


Easy, quick and healthy pasta recipe. Juicy meatballs cooked in tomato sauce, served over whole-grain penne. This dinner will give you energy for many hours!

Ingredients:
(serves 4)

Tomato sauce:
  • 1 onion
  • 2 garlic cloves
  • 1 small carrot
  • 2 cans of tomatoes (preferably sliced​​, peeled)
  • 1 teaspoon sweet paprika
  • 1 teaspoon dried parsley
  • 2 tablespoons olive oil
  • salt and pepper
Meatballs:
  • 500 g of pork
  • 1 egg
  • 1 teaspoon cumin
  • ½ tsp coriander seeds
  • ½ tsp chilli
  • ½ tsp sweet paprika
  • half a bunch of fresh parsley (finely chopped)
  • salt and pepper to taste
+ 400 g pasta (I've used whole wheat penne, but any other kind will work)
+ parsley for garnish
+ Parmesan to sprinkle on top (optional)

Preparation:


In a food procesor chop onion, garlic and carrots. Pour olive oil into a large frying pan and when it gets hot add chopped vegetables. Fry until veggies are golden-brown then add the tomatoes and spices.  Fill one of the cans with water and pour it into the pan. Mix and go on to preparing meatballs.

In a bowl, mix the meat with the rest of the ingredients for the meatballs. Shape 16 meatballs. Gently place the meatballs in the pan with the sauce leaving some space in between. From time to time rotate the meatballs with 2 tablespoons, being careful not to damage them. The meatballs should cook in the sauce about 15-20 minutes.

Meanwhile, cook penne according to package instructions.

Serve pasta hot with sauce and meatballs on top. For decoration you can sprinkle your dish with parsley and Parmesan cheese.


Enjoy!


________________________________________________________________

Prosty, szybki z zdrowy pomysł na makaron. Soczyste klopsiki duszone w sosie pomidorowym podane na pełnoziarnistym penne. 
Ten obiad da wam energię na długie godziny!
Składniki:

4 porcje

Sos pomidorowy:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała marchewka
  • 2 puszki pomidorów (najlepiej krojonych, bez skórki)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
Klopsiki:
  • 500 g mięsa wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka kminu
  • ½ łyżeczki nasion kolendry
  • ½ łyżeczki chili
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • pół pęczka świeżej pietruszki (drobno posiekanej)
  • sól i pieprz do smak
+ 400 g makaronu (ja użyłam pełnoziarnistego penne, ale możesz użyć dowolnego)
+ pietruszka do dekoracji
+ parmezan do oprószenia (opcjonalnie)

Przygotowanie:

W malakserze posiekaj cebulę z czosnkiem i marchewką. Wlej oliwę na dużą patelnie, kiedy tłuszcz się rozgrzeje, wrzuć posiekane warzywa. Smaż do zarumienienia, a następnie dodaj pomidory i przyprawy. Jedną z puszek po pomidorach napełnij wodą i wlej zawartość na patelnię. Wymieszaj i przejdź do przyrządzania klopsików.

W dużej misce wymieszaj mięso z resztą składników na klopsiki. Uformuj 16 kuleczek. Delikatnie ułóż je na patelni z sosem, pozostawiając niewielkie odstępy. Co jakiś czas obracaj klopsiki za pomocą 2 łyżek, uważając by ich nie uszkodzić. Klopsiki powinny dusić się w sosie przez około 15-20 minut.

W tym czasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Makaron podawaj gorący, polany sosem z klopsikami na wierzchu. Dla dekoracji możesz opruszyć danie pietruszką i parmezanem.

Smacznego!