środa, 5 czerwca 2013

Baked ham & beets salad | Pieczona szynka z buraczkową sałatką


Here's a simple recipe for a delicious, juicy baked ham with sweet beets spiced with creamy and thick balsamic vinegar. Classic recipe that will satisfy all carnivores;)

Ingredients:
(serves 4)

Baked ham:
  • 2.2 lbs of raw ham, boneless
  • 2 tablespoons soy sauce
  • 1 tablespoon olive oil
  • 1 teaspoon sweet paprika
  • 1 teaspoon marjoram
  • ¼ teaspoon pepper
  • few sprigs of fresh rosemary
  • 1 large onion
  • a handful of parsley (if you decide to make the onion-parsley sauce)

Roasted beets salad:
  • 5 large beets
  • 1 tablespoon balsamic vinegar (cream)
  • 1 tablespoon balsamic vinegar (regular one)
  • 1 tablespoon olive oil
  • salt and pepper
  • aluminum foil

Preparation:

In a large bowl, place the ham and all the marinade ingredients. Rub well the seasoning into meat and set aside to marinate (preferably for the night but if you don’t  have time you can bake the ham right away). Cut onion into thick slices and place them at bottom of the baking sleeve. Place ham on the sliced ​​onion, tightly close the sleeve and place in the oven (preheated to 360 degress F). Cook for 2 hours.

It’s time to prepare salad. Wash well the beets, wrap each individually in aluminum foil and put in the oven an hour after inserting the ham (beets will cook 1-1 ½ h).

After 2 hours, cut the baking sleeve to open it and let the ham bake for another 15 minutes. 

Remove the ham and beets from the oven. Let the meat rest 10-15 minutes.

There's no reason to throw away the left overs! You can prepare onion-parsley sauce by mixing onions (taken out from the oven bag), parsley and juices from the meat until smooth.

While the meat is resting, prepare the salad. Peel the beets and cut into one bite pieces. Place the sliced ​​beets in a bowl and season with both vinegars, olive oil, salt and pepper.

Cut th ham into slices, pour some sauce over it and serve with beet salad.

Enjoy!

_____________________________________________________________________

Oto bardzo prosty przepis na pyszną, soczystą pieczoną szynkę podaną ze słodkimi buraczkami doprawionymi kremowym i gęstym octem balsamicznym. Klasyczny przepis który zadowoli wszystkich mięsożerców ;)

Składniki:
(na 4 porcje)

Pieczona szynka:
  • 1 kg surowej szynki bez kości
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • 1 duża cebula
  • garść pietruszki (będzie Ci potrzebna jeżeli zdecydujesz się robić sos cebulowo-pietruszkowy)

Sałatka z pieczonych buraków:
  • 5 dużych buraków
  • 1 łyżka kremowego octu balsamicznego
  • 1 łyżka zwykłego octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy 
  • sól i pieprz
  • folia aluminiowa

Przygotowanie:

W dużej misce umieść szynkę oraz wszystkie składniki marynaty. Dobrze natrzyj mięso przyprawami i odstaw do marynowania (najlepiej na noc, lecz jeśli nie masz czasu możesz od razu wstawić szynkę do pieczenia, ciągle będzie pyszna!). Dużą cebulę pokrój na grube plastry i wyłóż nimi dno rękawa do pieczenia. Na plastrach cebuli ułóż szynkę, szczelnie zamknij rękaw i tak przygotowaną paczuszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 2h.

Przechodzimy do przygotowania buraków. Dobrze wymyj warzywa, każde z osobna zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika po upłynięciu godziny od wstawienia do niego szynki (buraki będą się piec 1-1 ½ godz.).

Po upływie 2 godzin rozetnij rękaw i daj się szynce zrumienić (zajmie to 15-30 minut). Wyjmij szynkę z piekarnika szynkę oraz buraki z piekarnika. Daj mięsu odpocząć 10-15 minut.

Z cebuli z pieczenia możesz przygotować sos cebulowo-pietruszkowy, miksując cebulę na gładki krem razem z pietruszką i sokami które wypłynęły z mięsa.

Podczas gdy mięso odpoczywa przygotuj sałatkę. Obierz buraki i pokrój na kawałki wielkości około 2cmx2cm. Umieść pokrojone buraki w misce i dopraw octem, oliwą, solą i pieprzem.

Mięso pokrój na plastry, polej sosem  i podawaj z buraczaną sałatką.

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Any doubts? Questions? Go for it! | Masz wątpliwości? Pytanie? Strzelaj ;)