wtorek, 13 maja 2014

'White Forest' Cake | Tort 'Biały Las'


We were looking for an idea for a cake for friend's birthday and we wanted it to be something fresh and original. Chocolate and vanilla cakes seemed too cliche so we decided to go with something we called "White Forest' Cake" - our own invention. It's an almond sponge cake with cherries and white chocolate whipped cream filling. Even we were surprised how good it tured out!  Deliciousness!

Ingredients:

Sponge cake:
  • 5 eggs (yolks separated from whites)
  • 3/4 cup sugar
  • 3/4 cupall purpose flour
  • 1/4 cup cornstarch
  • 1 teaspoon almond extract
Cream:
  • 400 g heavy cream (straight from the fridge)
  • 1/2 cup powdered sugar
  • 50 g white chocolate (grated)
  • 250 g of pitted cherries (can be fresh or from can - drained)
+ 1/4 cup amaretto to soak the cake
+ handful of almond flakes for sprinkling

Preparation:

Sponge cake

Preheat oven to 340 degrees F.

In a large bowl, whisk the whites until stiff peaks form. Continuing whisking and gradually add sugar. Then, still whisking, add one yolk at a time. In a cup, place the flour and cornstarch. Switch the mixer to the low speed and gradually add the flour by sifting it through a strainer into a bowl. Once everything is mixed thoroughly, add the almond essence and mix.

Pour the mixture into the baking form (about 8" in diameter) lined with baking paper (only the bottom). Bake for about 40 minutes or until a dry stick. Once you decide it's ready, remove the cake from the oven, drop on the floor (YES drop it - it will prevent the cake from shrinking) from a height of about three feet and put back in the oven with the door open to cool.

When it cools down completly remove from the mold, cut in the middle to get 2 layers. Soak layers of cake with amaretto (only from the 'inside').

Cream:

Place cold heavy cream in a bowl and whisk until stiff (but be careful not to overdo it!). At the end of whipping add the powdered sugar, mix all with electric mixer on low speed. Then add the grated white chocolate and mix well together. Share the mass into 2 equal parts. To one add cherries and mix thoroughly .

Puting the cake together:

Place lower top on a serving plate. Spread cream with cherries all over it. Place other layer of cake on it and spread second part of the cream. For decoration sprinkle the cake with some roasted almonds.

Enjoy!
___________________________________________________

Długo szukałyśmy pomysłu na tort urodzinowy dla koleżanki, chciałyśmy, żeby było to coś  świeżego i oryginalnego. Wszystkie czekoladowe i waniliowe ciasta wydawały się zbyt oklepane, więc zdecydowałyśmy się na "Czarny Las" tylko inaczej. Tort nazwałyśmy "Biały Las" - nasz własny wynalazek. To migdałowy biszkopt przełożony wiśniami i bitą śmietaną z białą czekoladą. Nawet my byłyśmy zaskoczone, jak fantastycznie wyszedł! Smakowitość!

Składniki:

Biszkopt:
  • 5 jajek (żółtka oddzielnie od białek)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka esencji migdałowej
Krem:
  • 400 g śmietany kremówki (prosto z lodówki)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 50 g białej czekolady (startej na dużych oczkach tarki)
  • 250 g drylowanych wiśni (mogą być świeże lub w zalewie - odsączone)
+ 1/4 szklanki amaretto do nasączenia biszkoptu
+ garść migdałów w płatkach do posypania

Przygotowanie:

Biszkopt


Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C.

W dużej misce ubij białka na bardzo sztywna pianę. Kontynuując ubijanie stopniowo dodawaj cukier. Następnie, ciągle ubijając, dodawaj po jednym żółtku. W szklance umieść obie mąki (prosta matematyka - wyjdzie jedna szklanka mąki) i dalej ubijając, tyle że na niskich obrotach miksera, stopniowo dodawaj mąkę przesiewając ją przez sitko do miski z masą jajeczną. Kiedy wszystko będzie już dokładnie wymieszane, dodaj esencję migdałową i wymieszaj.

Przelej masę do formy (około 20 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Piecz przez około 40 minut, do suchego patyczka. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika, zrzuć na podłogę z wysokości około pół metra i z powrotem wstaw do piekarnika z uchylonymi drzwiczkami do ostygnięcia.

Biszkopt wyjmij z formy dopiero kiedy będzie zupełnie wystudzony. Przekrój na 2 blaty. Nasącz blaty amaretto od 'wewnętrznej' - przekrojonej strony.

Krem

Zimną śmietanę umieść w misce i ubij na sztywno (uważaj jednak żeby jej nie przebić!). Pod koniec ubijania dodaj cukier puder, dokładnie wymieszaj całość mikserem na małych obrotach. Następnie dodaj do śmietany startą na tarce czekoladę i ponownie dokładnie wymieszaj. Podziel masę na 2 równe części. Do jednej dodaj wiśnie i wymieszaj. 

Przygotowanie tortu:

Dolny blat połóż na paterze. Wyłóż na niego całą masę z wiśniami i przykryj drugim blatem. Ten blat z kolei przykryj masą z samą czekoladą. Dla dekoracji oprósz tort uprażonymi na suchej patelni migdałami.

Smacznego!