poniedziałek, 26 maja 2014

Classic crumble cake with strawberries | Placek drozdzowy z truskawkami i kruszonka


Who doesn't love classic cake with fruit and crumble ?

 We do not know these people!

Today we present version of the cake with strawberries, but it'll also be great rhubarb, plums or apples! Always select  seasonal fruit!

Ingredients:
for large baking pan

Dough:
  • 200 ml of milk
  • 40 g of fresh yeast
  • 100 g sugar + 1 teaspoon
  • 500 g of all purpose flour + 1 teaspoon
  • 150 g butter
  • 5 egg yolks
  • 2 eggs
  • 50 g of 36 % cream
  • 2 tablespoons rum
  • 1/3 teaspoon of salt
Strawberries:
  • 500 g of strawberry
  • 3 tablespoons of brown sugar
  • abraded skin of half a lemon
  • seeds of 1 vanilla pod

Crumble:
  • 50 g of brown sugar
  • 70 g of flour
  • pinch of salt
  • 50 g of butter

Preparation:

We begin by preparing the dough.

Measure 1 tablespoon of milk and set aside. Heat the remaining milk slightly (it should be luke warm) and dissolve the yeast in it. Add the teaspoon of sugar and flour, mix thoroughly, cover with a cloth and leave for 30 minutes in a warm place to rise.

Blend the butter with the sugar until fully corporated, then add eggs one by one, whisking constantly. Leave it aside.

In a large bowl sift the flour through a sieve. Add grown yeast solution and knead by hand or electric mixer on low speed. Add the cream and continue kneading. Then in 2 or 3 portions and add the egg mass mixing constantly. Now we start quite time-consuming process of kneading, it should take about 20 minutes. Ready dough should be smooth and elastic. Warm up previously set aside tablespoon of milk, add salt to it and mix thoroughl . Heat the rum until it's warm but not hot, and add the liquid ingredients to the dough. Quickly knead until fully combined, cover with a cloth and leave to rise for about 50 minutes. The dough should double in volume.

Let's take care of strawberries .

Clean the fruit, cut them into slices, mix thoroughly with brown sugar and leave for 30 minutes to drain the juice.

After exactly 30 minutes, get rid off the excess liquid from strawberries. Add the lemon zest to them, and vanilla seeds. Mix thoroughly .

Prepare a rectangular baking dish (about 20x30 cm) smear butter and line with baking paper.

At this point our cake should already be nicely grown. Transfer it into the prepared form, even it out with a spoon. At the top of the cake evenly spread the strawberries. Again, leave it to rise for about 30 minutes.

Preheat oven to 355 degrees F.

Prepare the crumble. In a bowl, combine the dry ingredients : sugar, flour, salt and butter and mix until you get a nice crumble. 

When dough is ready sprinkle it with the crumble, put in the oven and bake for about 30 minutes to dry stick. From time to time check on the cake, if it starts to brown reduce the temperature.

When the dough is ready open the oven door and leave the cake inside for 10-15 minutes, then remove and leave to cool completely .

Serve with tea or coffee at any time of the day or night!

Enjoy!
______________________________________________

Kto nie uwielbia klasycznego ciasta z owocami i kruszonką ?

 Nie znamy takie osoby! 

W prezentowanej dzisiaj wersji ciasto jest z truskawkami, lecz świetne będzie również z rabarbarem, śliwkami czy jabłkami! Owoce dobierajcie ze względu na porę roku!

Składniki:
na dużą blachę ciasta

Ciasto:
  • 200 ml mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru + 1 płaska łyżeczka
  • 500 g mąki pszennej szymanowskiej + 1 płaska łyżeczka
  • 150 g masła
  • 5 żółtek
  • 2 jajka
  • 50 g śmietanki 36%
  • 2 łyżki rumu
  • 1/3 łyżeczki soli
Truskawki:
  • 500 g truskawek
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • ziarenka z 1 laski wanilii
Kruszonka:
  • 50 g cukru trzcinowego 
  • 70 g mąki 
  • szczypta soli
  • 50 g masła
Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania ciasta, a dokładniej rozczynu.

Z 200 ml mleka odlewamy 1 łyżkę, odstawiamy na bok. Pozostałe mleko lekko podgrzewamy (powinno być letnie) i rozpuszczamy w nim drożdże. Dodajemy po łyżeczce cukru i mąki, dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Masło ucieramy z cukrem do białości, następnie dodajemy po jednym żółtku oraz po jednym jajku stale ubijając. Odstawiamy na bok.

Do dużej miski przesiewamy przez sito mąkę. Dodajemy wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy ręką lub mikserem na małych obrotach. Dodajemy śmietankę i kontynuujemy wyrabianie. Następnie w 2 lub 3 porcjach dolewamy masę jajeczną ciągle wyrabiając ciasto. Teraz czeka nas dość żmudny i czasochłonny proces wyrabiania, powinien potrwać około 20 minut. Gotowe ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odłożoną wcześniej łyżkę mleka podgrzewamy, dodajemy do niej sól i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy również rum. Ciepłe lecz nie gorące, płynne składniki dolewamy do wyrobionego ciasta. Szybko zagniatamy do połączenia składników, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 50 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Na chwilę przestajemy martwić się ciastem, zajmiemy się truskawkami.

Oczyszczamy owoce, kroimy je w plasterki, dokładnie mieszamy z cukrem trzcinowym i odstawiamy na 30 minut by puściły sok. Jeżeli tego nie zrobimy z ciasta zrobi się zakalec.

Po upływie 30 minut dokładnie odsączamy truskawki z nadmiaru płynu. Dodajemy do nich skórkę cytrynową oraz ziarenka wanilii. Dokładnie mieszamy. 

Prostokątną blachę o wymiarach około 20x30 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia tak by chociaż z 2 stron wystawał z formy, ułatwi nam to późniejsze wyjęcie ciasta.
W tym momencie nasze ciasto powinno być już ładnie wyrośnięte. Przekładamy je do przygotowanej blachy, wygładzamy ciasto za pomocą łyżki. Na wierzchu ciasta równomiernie rozkładamy truskawki. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. 

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

Przygotowujemy kruszonkę. W misce łączymy suche składniki: cukier, mąkę oraz sól. Dodajemy do nich masło, kawałek po kawałeczku, rozgniatając całość. Kiedy dodamy całe masło powinniśmy otrzymać dość zwartą lecz łatwo kruszącą się masę. Odstawiamy na bok.

Wyrośnięte ciasto posypujemy kruszonką rozgniatając ją między opuszkami palców na dowolnej wielkości okruchy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 30 minut do suchego patyczka. Co jakiś czas obserwujemy ciasto, jeżeli zacznie się przypiekać zmniejszamy temperaturę.

Kiedy ciasto jest gotowe uchylamy drzwiczki piekarnika i przez 10-15 minut studzimy je w piekarniku, następnie wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Podajemy z herbatą lub kawą o każdej porze dnia i nocy!

Smacznego!