środa, 21 maja 2014

Chicken Spring Rolls | Spring Rolls z Kurczakiem


We love Spring Rollss, they are easy to make, everyone loves them plus they are healthy and low on calories. The ones we present today are very spring appropriate - with aromatic chicken, avocado, mango and arugula .

Be sure to try it out, the marinade for chicken is brilliant!

Ingredients:
for 8 rolls

Meat:
  • 2 chicken breasts
  • juice of 1 lime
  • 2 teaspoons soy sauce
  • 2 teaspoons of honey
  • 1 heaping teaspoon cinnamon
  • 1/2 teaspoon chili powder
  • oil for frying (2-3 tablespoons)
Extras:
  • 1 mango
  • 1 avocado
  • 3 handfuls of arugula
  • a little bit of lime juice / lemon
  • 2 tablespoons olive oil
  • salt and pepper
+ 8 sheets of rice paper
+ water to soak

Preparation:

First, prepare the chicken. In a large bowl, combine the marinade ingredients : lime juice , soy sauce, honey , cinnamon and chili. Using a sharp knife slice breasts in halves so you have 4 pieces of chicken. Place the meat in bowl with marinade, make sure they're evenly coated with marinade and leave in the fridge for at least 2 hours.

After this time, remove the chicken from the refrigerator and allow to warm to room temperature. Then fry the chicken on a hot grill pan sprinkled with a little oil. Turn the meat after about 4-5 minutes to the other side. Chicken should be ready after about 7-12 minutes depending on the thickness of the fillets. Once it's ready, remove the chicken from the pan and leave to cool.

Prepare other ingredients: sprinkle argula with some olive oil, lime juice / lemon and season with salt and pepper; peel mango and cut into bars (long narrow pieces); cut avocado in half, remove the pit, cut the fruit into slices (don't cut through avocado peel) and then gently remove the pulp with a spoon. When the chicken is no longer hot  cut it to strips like mango bars.

Time to start wrapping our rolls. Pour thin layer of hot water on a plate and dip the piece of rice paper for about 10 seconds, until it is soft and flexible. Then gently pull it out and let the excess water dripp off. Put the rice paper on the damp towel . First place the arugula, than few pieces of mango, chicken and avocado.

Time to wrap the roll, do it like it's shown in the attached picture below. Tightly wrap all the ingredients. Remember that paper will be sticky, so be careful!


Serve the rolls cold, solo or with your favorite sauce.

Enjoy!
_____________________________________________

Uwielbiamy Spring Rolls, są łatwe do wykonania, zawsze wszystkim smakują a do tego są zdrowe i niskokaloryczne. W tym wykonaniu nasze zawiniątka są bardzo wiosenne,
z aromatycznym kurczakiem, awokado, mango i rukolą. 

Koniecznie wypróbujcie, marynata do kurczaka jest genialna!!

Składniki:
na 8 rollsów

Mięso:
  • 2 piersi kurczaka
  • sok z 1 limonki
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 kopiasta łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • olej do smażenia (2/3 łyżki)
Dodatki:
  • 1 mango
  • 1 awokado
  • 3 garści rukoli
  • odrobina soku z limonki/cytryny
  • 2 łyżki oliwy 
  • sól i pieprz
+ 8 arkuszy papieru ryżowego
+ woda do namoczenia

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności przygotuj kurczaka. W sporej misce połącz składniki marynaty: sok z limonki, sos sojowy, miód, cynamon i chili. Za pomocą ostrego noża, z każdej z piersi kurczaka zrób 2 filety. Umieść kurczaka w misce z marynatą, dokładnie obtocz go w przyprawach i odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. 

Po upływie tego czasu wyjmij kurczaka z lodówki i poczekaj aż ogrzeje się do temperatury pokojowej. Następnie usmaż kurczaka na rozgrzanej patelni grillowej skropionej odrobiną oleju. Obróć mięso po upływie około 4-5 minut, żeby kontrolować stopień wysmażenia. Kurczak powinien być gotowy po około 7-12 minutach w zależności od grubości filetów. Gotowego kurczaka zdejmij z patelni i pozostaw do przestygnięcia. 

Przygotuj pozostałe dodatki: rukolę skrop oliwą, sokiem z limonki/cytryny oraz dopraw solą i pieprzem; mango obierz i pokrój w słupki (długie wąskie kawałki); awokado przekrój na pół, usuń pestkę wbijając w nią ostrze noża i przekręcając go, pokrój owoc w plastry a następnie delikatnie wyjmij miąższ łyżką. Kiedy kurczak nie jest już bardzo gorący, pokrój go na paski podobne do słupków mango.

Pora rozpocząć zawijanie rollsów. Wlej warstwę gorącej wody na talerz i zanurz w niej płat papieru ryżowego na około 10 sekund, aż będzie miękki i giętki. Następnie delikatnie go wyjmij i pozwól aby skapnął nadmiar wody. Przełóż papier ryżowy na wilgotny ręcznik. W dolnej części płata ułóż rukolę, na niej kilka kawałków mango, kurczaka i awokado.

Przejdź do zawijania rollsów, zrób to jak na załączonym niżej obrazku. Ciasno zawiń dodatki. Pamiętaj, że papier będzie się kleił, więc postępuj uważnie! 


W ten sposób przygotuj wszystkie rollsy.

Podawaj na zimno.


Smacznego!