sobota, 17 maja 2014

Chocolate-avocado mousse | Czekoladowy mus z awokado


Chocolate mousse with avocado is a dish that has been in your minds for some time, despite some uncertainty, we decided to give it a try. We are proud and happy to announce that mousse came out very well! It was silky with a distinct but pleasant hint of avocado.

In addition to the recipe for mousse we give you an idea for a very simple, healthy breakfast of egg pancakes stuffed with this chocolate delicacy.
Curious ?


Ingredients:
2 small portions of dessert or filling for 6 small pancakes
  • 1 big ripe avocado
  • 2 heaped tablespoons of cocoa powder
  • 1 teaspoon cinnamon
  • 4-5 dried figs/dates (if they are heavily dried soak them in a boiling water)
  • something sweet - it can be powdered sugar, any sweetener , honey, agave syrup - use as much as you like, we resigned from sweetners because we served our mousse with pancakes that we sprinkled with honey
+ 6 eggs
+ fat for frying pancakes
+ honey to sprinkle pancakes


Preparation:

Cut avocado into halves, remove the pip by thrusting knifes blade in it and turning the knife. Then pull out the edible part avocado using a spoon and place it in a blender. Add cocoa powder and cinnamon to the blender and blend everything until smooth. If you plan to sweeten mousse it is the right moment, add whatever sweetener you chose and blend together. Place the mousse into a bowl, add chopped into small pieces fruits and mix well.

If you plan to serve the mousse solo, divide it into bowls and place in a fridge for at least half an hour. Sprinkle with a bit of cocoa powder before serving. 

If you want to prepare pancakes, it's time to get on with their preparation. These are the easiest pancakes on earth. Break one egg into a bowl, season with pinch of salt and beat thoroughly with a fork. Pour the mass on preheated, greased frying pan (diameter of about 7 inches) and with circular motions spread the egg all over its surface. Cook the pancake over low heat until the top has set and the bottom is golden brown. If you have courage, you can flip the pancake during frying, it will get done faster, but it is not necessary :) Remove the pancake from the pan, smear with 1/6 of chocolate mousse and roll it, so that you get a nice cigar shape. Prepare all the remaining pancakes following this method.

Divide pancakes between plates and drizzle with honey befor serving.


Enjoy!
______________________________________________________

Mus czekoladowy z awokado to danie które już od jakiegoś czasu nas nurtowało, mimo pewnej niepewności, postanowiłyśmy spróbować. Chcemy z dumą i radością ogłosić, że wyszło bardzo dobrze! Mus okazał się jedwabisty z wyraźną ale przyjemną nutą awokado. 

Poza samym przepisem na mus podrzucamy wam pomysł na bardzo proste, zdrowe śniadanie z jajecznych naleśników nafaszerowanych tym czekoladowym przysmakiem.
Zaciekawieni ?

Składniki:
2 niewielkie porcje deserowe lub nadzienie do 6 małych naleśników
  • 1duże dojrzałe awokado
  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4-5 suszonych fig/daktyli (jeżeli są mocno wysuszone namocz je wcześniej we wrzątku)
  • słodzidło - może być cukier puder, dowolny słodzik, miód, syrop z agawy - dosłodź do smaku, my zrezygnowałyśmy z cukru ale podawałyśmy mus z naleśnikami które polałyśmy miodem przed podaniem
+ 6 jajek
+ tłuszcz do smażenia naleśników
+ miód do polania naleśników

Przygotowanie:

Awokado przekrój na pół, usuń pestkę wbijając w nią ostrze noża i przekręcając go. Następnie wybierz miąższ awokado za pomocą łyżki i umieść w blenderze. Do awokado dodaj kakao oraz cynamon i zmiksuj wszystko na gładką masę. Jeżeli planujesz posłodzić mus to jest odpowiedni moment, dodaj wybrane słodzidło i ponownie dokładnie zmiksuj całość. Przełóż mus do miseczki, dodaj do niego pokrojone na drobne kawałeczki owoce i wymieszaj.

Jeżeli planujesz podać mus solo to rozłóż do go do miseczek i wstaw na co najmniej pół godziny do lodówki. Przed podaniem oprósz odrobiną kakao.

Jeżeli chcesz musem nafaszerować naleśniczki, czas zabrać się za ich przygotowanie. Są to najprostsze jajeczne naleśniki na ziemi. Wbij jedno jajko do miseczki, dopraw odrobiną soli i bardzo dokładnie roztrzep widelcem. Masę przelej na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię o średnicy około 18 cm i okrężnym ruchem rozlej jajko po całej jej powierzchni. Smaż naleśnik na małym ogniu aż wierzch się zetnie, a spód będzie złoto-brązowy. Jeżeli masz odwagę możesz przewrócić naleśnik podczas smażenia, wtedy pójdzie ono szybciej, jednak nie jest to konieczne :) Gotowy naleśnik zdejmij z patelni, posmaruj 1/6 musu czekoladowego i zwiń w rulon. W ten sposób przygotuj wszystkie naleśniki. Przed podaniem polej rulony miodem. 

Smacznego!