poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Sweet potato bites | Placuszki ze słodkich ziemniaków



Sweet potatoes are extremely versatile vegetables, you can bake them, fry them, make sweet potatoes puree, turn them into a soup or tart filling, simply whatever comes across your mind! This time we made potato cakes, perfect for an appetizer or as a party dish. We served them with Greek yogurt and salmon. Yummmy!

Ingredients:
about 25 cakes
  • about 22 oz sweet potatoes ( probably one medium-sized potato)
  • 1 small onion
  • 2 cloves of garlic
  • 4 tablespoons flour
  • 2 eggs
  • 3 tablespoons olive oil
  • 12 oz Greek yogurt
  • 5.3 oz smoked salmon 
  • bunch of chives
  • salt and pepper

Preparation:

Preheat oven to 400 degrees F.

Peel the potatoes and grate them using a rasper (on the side with bigger holes). Mince the onion. Squeeze excess of water from the vegetables, you can do it by placing them on a cloth and squeezing it tightly. Then place the ingredients into a large bowl, add minced garlic and flour, mix thoroughly. Break eggs into a small bowl and beat. Add beaten eggs to the potatoes and mix well. Season with salt and pepper and mix thoroughly.

Cover baking sheet with baking paper, and start forming the cakes. Each one should have a diameter of about 2.4 inches. Press down cake's surface, use spatula or bottom of a glass, so that the surface is fairly flat. Then using a brush, grease each cake with a little bit of olive oil (that will make them a bit crunchy).

Bake for 6-7 minutes, then turn over the cakes and cook for another 4-5 minutes. Take them out from the oven, decorate each one with a bit of Greek yogurt, a piece of salmon and sprinkle with chopped chives. Serve hot!

Enjoy!
__________________________________________

Słodkie ziemniaki to niezwykle wszechstronne warzywo, możemy je piec, smażyć, zrobić z nich puree, zupę lub słodką tartę, co tylko sobie wymyślicie! Tym razem zrobiłyśmy z nich placuszki, takie na 2 gryzy, idealne na przystawkę lub jako danie na przyjęcie. Proponujemy podać je z greckim jogurtem i łososiem. 

Składniki:
na około 25 placuszków
  • 600/700 g słodkich ziemniaków (prawdopodobnie jeden średniej wielkości ziemniak)
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki mąki 
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 300 g jogurtu greckiego 
  • 150 g wędzonego łososia
  • pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz
Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.

Obierz ziemniaki/a i zetrzyj go na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Odciśnij nadmiar wody z warzyw, możesz to zrobić umieszczając je w szmatce i bardzo mocno ściskając. Następnie włóż składniki do dużej miski, dodaj do nich czosnek przeciśnięty przez praskę oraz mąkę i dokładnie wymieszaj. Wbij jajka do miseczki i dobrze roztrzep. Przelej jajka do masy ziemniaczanej i wymieszaj. Przypraw całość solą i pieprzem i ponownie dokładnie wymieszaj.

Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem i przejdź do formowania placuszków. Każdy powinien mieć średnicę około 6 centymetrów. Placuszki mocno dociśnij szpatułką do blachy, żeby były dość płaskie. Następnie za pomocą pędzelka posmaruj każdy niewielką ilością oliwy.

Tak przygotowane placuszki piecz przez 6-7 minut, następnie obróć na drugą stronę i piecz kolejne 4-5 minut. Zaraz po wyjęciu na każdym zrób jogurtowego kleksa, połóż kawałek łososia i posyp posiekanym szczypiorkiem. Podawaj natychmiast!

Smacznego!




4 komentarze:

  1. W idealnym momencie wstawiłyście ten post, bo właśnie szukałam przepisów na to co zrobić z ostatnim batatem :) Połączenie z łososiem wydaje się być wyśmienite, więc jutro będę mieć smakowitą przekąskę. Dzięki! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. these look amazing!!! I am currently a graphic design student at University of Wisconsin Stout. Our current project is to make a magazine, I am doing a health food magazine focused on sweet potatoes. I would love to be able to include this recipe along with some of the photography please let me know if this would be okay with, and if so how you would like it cited. It will not be distributed simply printed for class.
    Thank you so much
    Emily Gawronski

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hey! We are super happy you chose your recipe! :) Why don't you give us your e-mail, so we can send you pictures and talk it over.

      Usuń
    2. my email is tennismennis (at) gmail.com

      Usuń