wtorek, 8 kwietnia 2014

Egg Sandwich | Sandwiche z pasta jajeczna


Easter - first thought ! ?
Eggs !
At least for us ;) W came up with quick egg paste recipie, based on the Greek yogurt , flavored with mustard, garlic and mild paprika. Light recipie not only for Easter. 
Great for breakfast or lunch.


Ingredients:
(for 2 servings)
  • 3 eggs
  • 1/3 cup Greek yogurt
  • 2  garlic cloves
  • 2 tablespoons chopped chives + a little bit for sprinkling (optional)
  • 1/2 teaspoon mustard (preferably Dijon)
  • 1/2 teaspoon mild paprika
  • some salt and pepper
+ bread/bread buns/bagel
+ lettuce/agrula/baby spinach

Preparation:

Cook hard-boiled eggs (place eggs in the water, put on medium heat and once water starts boiling cook them for 6 minutes). Set in the fridge to cool down and cut into cubes - the size of the cube according to your preference, (we prefer large chunks of eggs in our paste).

In a medium bowl mix: chopped eggs, yogurt, minced garlic, chives, mustard, paprika and salt and pepper. It would be best to set paste aside for at least 30 minutes but if you are inpatient and always hungry like we are you can eat in right away. Paste can be stored in fridge, in an airtight container for 2-3 days.

Serve with your favorite bread and some lettuce or other greens ;).

Enjoy!
__________________________________________

Danie Wielkanocne - pierwsze skojarzenie!?!
Jajko!
Przynajmniej my tak zareagowałyśmy ;) Stąd przepis na pastę jajeczną, na bazie greckiego jogurtu, doprawioną musztardą, czosnkiem i papryką. Lekki, prosty przepis wśród ciężkich Wielkanocnych dań. Skusicie się ?

Składniki:
na 2 kanapki
jeżeli planujesz serwować pastę na Wielkanoc sugerujemy co najmniej podwoić porcję 
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku (opcjonalnie) + odrobina do posypania
  • 1/2 łyżeczki musztardy (najlepiej Dijon)
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki (jeżeli chcecie nadać paście wędzonego posmaku dodajcie wędzonej papryki)
  • sól i pieprz
+ pieczywo 
+ sałata/rukola/młody szpinak

Przygotowanie:


Ugotuj jajka na twardo (umieść jajka w wodzie, postaw na średnim ogniu i od czasu zawrzenia wody gotuj je przez 6 minut). Ostudź i pokrój w kostkę - wielkość kostki wedle preferencji, my wolimy spore kawałki jajka w naszej paście, ale równie dobrze możesz je drobno posiekać.

W średniej misce wymieszaj: pokrojone jajka, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczypiorek, musztardę, paprykę oraz sól i pieprz. Najlepiej będzie jak ostawisz pastę na co najmniej 30 minut by smaki chociaż trochę się przegryzły ;). Gotową pastę możesz przechowywać w szczelnym pojemniku przez 2-3 dni.

Pastę podawaj z ulubionym pieczywem i sałatą lub inną zieleniną ;). 

Smacznego!