niedziela, 6 kwietnia 2014

Old fashioned Easter pound cake | Tradycyjna baba Wielkanocna


Easter is coming, so it's time for some festive recipies! The first one is traditional Polish Easter pound cake with raisins. As a yeast cake, it requires a lot of care and love. But Easter is only once a year and you will be delighted with the result!

Ingredients:

Cake:
  • 40 g of fresh yeast
  • 100 g sugar + 2 tsp
  • 2 cups flour (preferably type 500 ) + 2 tbsp
  • 2/3 cup cream 12 % fat (thin consistency)
  • 6 egg yolks
  • 100g butter
  • 1/2 cup dried fruits (orange zest / raisins, choose your fav)
  • 1 teaspoon vanilla extract or seeds from 1 vanilla pod
  • salt
Icing:
  • 1 tablespoon rum
  • 1 tablespoon water
  • 1/2 tbsp lemon juice
  • 150 g icing sugar
+ orange zest for sprinkling

Preparation:


Break yeast and place in a small bowl. Add two teaspoons of sugar gently rub ingredients. Then add 2 tablespoons of flour and 2-3 tablespoons of slightly warm cream, mix well together. Sprinkle little more flour and leave to rise in a warm, quiet place.

In the meantime, prepare the remaining ingredients. Sieve the flour into a large bowl. In a separate dish mix the yolks with the sugar and a pinch of salt until fluffy. In a saucepan or microwave, melt the butter. Chop the orange zest, and soak raisins in a hot water.

After about half an hour the dough should double in volume. Pour it into the flour, mix with a wooden spoon adding the melted, warm butter, the rest of the cream, egg yolks and vanilla. Knead the dough until it is smooth and elastic.. Add orange zest and drained raisins and mix again. Leave to rise for about 30-40 minutes.

Prepare the springform baking pan. LubricateGrease it thoroughly with butter and place pour the batter into it. For the last time set aside this time to rise to double its volume , it should take about 1-1.5 hours.

Preheat oven to 355 degrees F. Bake for 40 minutes without opening the oven.

Prepare the frosting. Heat the rum with water and add of sifted powdered sugar and lemon juice. It should have the consistency of thick cream, if it will be too thin add more sugar, if too thick add a little bit of lemon juice or water. Pour over ready cake so that the excesses flowes beautifully down the cake. Before icing hardens sprinkle a bit of orange zest.

Enjoy!
_________________________________________________

Zbliża się Wielkanoc, a wiec rozpoczynamy serię przepisów Wielkanocnych! Na pierwszy ogień idzie tradycyjna polska baba wielkanocna z bakaliami. Oczywiście trzeba się przy niej trochę narobić, w końcu to ciasto drożdżowe, wymaga dużo troski i miłości. Ale Wielkanoc jest tylko raz do roku, a z efektem będziecie zachwyceni. Polecamy!

Składniki:

Baba:
  • 40 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru + 2 łyżeczki
  • 2 szklanki mąki pszennej (najlepiej typ 500) + 2 łyżki
  • 2/3 szklanki śmietanki 12% (o rzadkiej konsystencji)
  • 6 żółtek
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki bakalii (skórka pomarańczowa/rodzynki, dobierz proporcje wedle uznania)
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub nasionka z 1 laski wanilii (aby wydobyć nasionka rozkrój wanilię wzdłuż na pół i przejeżdżając nożem wzdłuż laski wyciągnij nasionka)
  • sól
Lukier:
  • 1 łyżka rumu
  • 1 łyżka wody
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 150 g cukru pudru 
+ skórka pomarańczowa do posypania

Przygotowanie:

Drożdże pokrusz i umieść w niewielkiej miseczce. Dodaj do nich 2 łyżeczki cukru, delikatnie rozetrzyj składniki. Następnie dodaj 2 łyżki mąki i rozprowadź 2-3 łyżkami lekko ciepłej śmietanki (podbierz śmietanę z odmierzonej porcji 2/3 szklanki), dobrze wymieszaj całość. Gotowy rozczyn oprósz odrobiną mąki i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe ciche miejsce. 

W międzyczasie przygotuj resztę składników. Mąkę przesiej do dużej miski. Żółtka utrzyj z cukrem i szczyptą soli na jasną, puszystą masę. W rondelku lub mikrofalówce roztop masło. Posiekaj skórkę pomarańczową, rodzynki zalej wrzątkiem.

Po około pół godziny od odstawieniu rozczynu powinien on podwoić swoją objętość. Jeżeli tak się stało, a jego powierzchnia jest płaska lub wklęsła, znaczy jest gotowy. Przelej rozczyn do mąki, mieszaj całość za pomocą drewnianej łyżki dodając roztopione, ciepłe masło, resztę śmietanki, masę z żółtek i esencje waniliową/nasionka wanilii. Wyrabiaj ciasto aż będzie odchodzić od łyżki, możesz je również wyrabiać rękoma (jest to chyba nawet łatwiejsze) wtedy również wyrabiaj ciasto tak długo aż będzie odchodzić od rąk. Dodaj skórkę pomarańczową i odsączone rodzynki i ponownie wymieszaj całość. Odstaw do wyrośnięcia na około 30-40 minut. 

Przygotuj formę kominkową (nasza baba piekła się w ceramicznej formie po babci). Nasmaruj ją dokładnie masłem i przełóż do niej ciasto. Po raz ostatni odstaw babę do wyrośnięcia tym razem ma podwoić swoją objętość, powinno to trwać około 1-1.5 godziny. 

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Wyrośniętą babę pieczemy przez 40 minut nie otwierając piekarnika. 

Przygotowujemy lukier. Podgrzewamy rum z wodą i ucieramy z przesianym przez sitko cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Powinien mieć on konsystencje gęstej śmietany, jeżeli wyda wam się za rzadki dodajcie więcej cukru, jeżeli natomiast za gęsty dodajcie odrobinę soku z cytryny lub wody. Polukrujcie babę tak by po zagłębieniach pięknie spływały stróżki lukru. Zanim lukier zastygnie posypcie go odrobiną skórki z pomarańczy.

Pozostało już tylko podać i rozkoszować się babą w rodzinnym gronie!

Smacznego!