piątek, 9 sierpnia 2013

Steak and veggies | Stek i duszone warzywa


Quick and healthy idea for dinner. This juicy steak and colorful set of veggies taste as good as it looks!

Ingredients:
  • 2x200g beef steak
  • 1 small onion
  • 1 clove of garlic
  • 1 large red bell pepper
  • 3 baby zucchini (or one large)
  • 1 tin of chopped tomatoes
  • ½ tsp chilli flakes (or minced chili)
  • ½ sweet peppers
  • handful of fresh basil
  • ½ cup water
  • salt and pepper
  • oil
Preparation:

Prepare all the vegetables: cut the onion into feathers, finely chop the garlic, cut courgettes into thin slices, cut peppers in half to remove seeds and cut into slices.

On a frying pan heat up 2-3 tablespoons of fat and fry the onion and garlic. Add the zucchini and peppers, cook for about 4 minutes. Add tomatoes, water, chili and sweet pepper,mix well. Bring to a boil and simmer for 15-20 minutes covered. When the vegetables are tender, cook uncovered for a moment to reduce the liquid from tomato sauce. Just before removing from heat add some chopped basil and stir.

Remove the pan from the heat, cover and set aside.

Prepare the grill pan. Pour a little oil and heat up (it needs to be super hot!). Fry the steaks according to your preference, we fried it on each side for about 1,5 minutes and it came out very juicy. After removing the steaks from the pan add some salt.

Serve immediately with a slice of bread or rice.

Enjoy!


________________________________________________________________________
Szybki i zdrowy pomysł na obiad. Ten soczysty stek i kolorowy zestaw duszonych warzyw smakuje równie dobrze jak wygląda.

Składniki:
  • 2x200g steki wołowe
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duża czerwona papryka
  • 3 baby cukinie (lub jedna duża)
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • ½ łyżeczki płatków chili (lub mielonego chili)
  • ½ słodkiej papryki
  • garść świeżej bazylii
  • ½ szklanki wody
  • sól i pieprz
  • oliwa
Przygotowanie:

Przygotuj wszystkie warzywa: cebulę pokrój w piórka, czosnek drobno posiekaj, cukinie pokrój w plasterki, paprykę przekrój na pół oczyść z pestek i pokrój w plasterki.

Na 2-3 łyżkach tłuszczu podsmaż cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj cukinię i paprykę, smaż przez około 4 minuty. Dodaj pomidory, wodę, chili i słodką paprykę, dobrze wymierzaj. Doprowadź całość do wrzenia i duś przez 15-20 minut pod przykryciem. Kiedy warzywa zmiękną, gotuj jeszcze chwilę bez przykrycia by sos pomidorowy się zredukował. Tuż przed zdjęciem z ognia dodaj niedbale posiekaną bazylię i wymieszaj.

Zdejmij garnek z ognia, przykryj i odstaw na bok.

Przygotuj patelnię grillową. Wlej na nią niewielką ilość oliwy i mocno rozgrzej. Usmaż steki wedle preferencji, my smażyłyśmy z każdej strony po 1,5 minuty i wyszły bardzo soczyste. Steki posól po zdjęciu z patelni.

Podawaj natychmiast z kromką chleba bądź ryżem.

Smacznego!