niedziela, 11 sierpnia 2013

Chocolate tart with pears marinated in red wine | Tarta czekoladowa z gruszkami marynowanymi w czerwonym winie


On Friday we made a dinner for friends, it was the perfect excuse to bake something special. For some time, we had pears on our minds, here we marinated it in wine and served in a cholcolate tart . Cake came out insane!

Try and make it your favorite spectacular dessert ;)


Ingredients:

Crust recipe with which you can find here.

Pears:
  • 3-4 pears (quite hard)
  • 1 bottle of red wine
  • 4 grains of black pepper
  • 4 cloves
  • 1 cinnamon stick
  • 1 orange (cut into eighths)
Chocolate filling:
  • 150 g of chocolate
  • 120 g butter
  • 5 eggs
  • ½ cup sugar
  • ½ cup flour
Preparation:

Prepare pears day earlier. In a tall saucepan heat up wine with spices and orange. When the wine is already warm add peeled pears and heat (Do not boil) for 40 minutes. Be careful not to overcook pears. After 40 minutes, remove the saucepan from the heat and cool down, then put the saucepan in a refrigerator overnight.

Prepare the shortbread dough according to this recipe. Bake the bottom (we've used the pan with a diameter of 28 cm) and set aside for later.

Now prepare the chocolate filling. In the water bath dissolve the chocolate and butter, stirring occasionally. When ingredients are well connected set aside. Once again, in a water bath whisk together the eggs and sugar until the mixture is stiff (pulling mixer should form the foam peaks), it should take about 10 minutes. Remove the egg mixture from the heat and gently stirr in melted chocolate. Then using a sieve add the flour and mix thoroughly.

Time to put the tart together. Cut pears in half, and place like it's shown on the picture above. Then pour the chocolate filling onto the crust so that the pears slightly showing. Bake 20 minutes in preheated oven at 355 °F (center of the tart must be congealed).

Serve at room temperature.

Enjoy!

________________________________________________________________________

W piątek robiłyśmy kolację dla przyjaciół, był to idealny pretekst by upiec coś specjalnego. Od jakiegoś czasu chodziły nam po głowie gruszki, w tym przepisie dodatkowo marynowane są w winie i zaserwowane w tarcie czekoladowej. Ciasto wyszło obłędne! 

Spróbuj a będzie to Twój ulubiony popisowy deser ;)

Składniki:

Kruche ciasto z przepisu który znajdziesz tutaj

Gruszki:
  • 3-4 gruszki (dość twarde)
  • 1 butelka czerwonego wina
  • 4 ziarenka czarnego pieprzu
  • 4 goździki
  • 1 laska cynamonu
  • 1 pomarańcza (pokrojona w ósemki)
Masa czekoladowa:
  • 150 g czekolady
  • 120 g masła
  • 5 jajek
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki
Przygotowanie:

Dzień przed przyrządzeniem tarty przygotuj gruszki. W wysokim garnku podgrzej wino z przyprawami i pomarańczą. Kiedy wino będzie już ciepłe dodaj do niego obrane gruszki i podgrzewaj (NIE GOTUJ) przez 40 minut. Uważaj by nie rozgotowań gruszek. Po upływie 40 minut zdejmij gruszki z ognia i wystudź, całość wstaw na noc do lodówki.

Przygotuj ciasto kruche według tego przepisu. Upiecz spód (ja użyłam tortownicy o średnicy 28 cm) i odstaw na później.

Przejdź do przygotowania masy czekoladowej. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem, sporadycznie mieszając. Dobrze połączone składniki odstaw na bok. Po raz kolejny w kąpieli wodnej ubijaj jajka razem z cukrem aż powstanie dość sztywna masa (wyciągając mikser powinny tworzyć się czubki piany), zajmie to około 10 minut. Gotową masę zdejmij z kąpieli i delikatnie mieszając dodaj do niej rozpuszczoną czekoladę. Następnie dodaj do masy przesianą przez sito mąkę i dokładnie wymieszaj.

Czas złożyć tarte w całość. Gruszki przekrój na pół, i ułóż na tarcie węższymi częściami do środka (zobaczysz ile Ci się zmieści - pewnie 5 albo 6 połówek). Następnie zalej spód czekoladową masą tak by części gruszek lekko wystawały, bardzo ładnie to wygląda. Piecz 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C (środek tarty musi być ścięty).


Podawaj w temperaturze pokojowej.


Smacznego!