środa, 14 sierpnia 2013

Salad with pollock, peaches and eggs | Sałatka z mintajem, brzoskwiniami i jajkiem


It was a long time since we had salad for dinner. Last time we were hugry for something green. Here it is salad with pollock, peaches and eggs served with refreshing lemon dressing, pine nuts and a drop of creamy balsamic vinegar.

Refreshing, light and summery!

Ingredients:
(for 2 dinner servings or 4 servings as an appetizer)
  • 2x100 g pollock (or other white fish)
  • 3 tablespoons olive oil + oil for frying the fish
  • juice of one small lemon
  • 1 clove of garlic
  • 100 g arugula
  • 200 g salad mix (the one that you like)
  • 1 peach (sliced)
  • 3 eggs (boiled and cut into quarters and then in a halfs crosswise)
  • a handful of pine nuts (optional)
  • cream of balsamic vinegar for drizzling salad (optional)
  • salt and pepper
Preparation:

On medium size pan heat the olive oil. Season pieces of pollock with salt and pepper. Fry on hot pan for 3 - 4 minutes each side.

At the bottom of a large salad bowl place: 3 tablespoons of olive oil, lemon juice, minced garlic clove, salt and pepper. Mix all the ingredients. Place salad mix, arugula, eggs and peaches on the top of dressing and mix thoroughly (if the salad is for later, mix it just before serving).

Divide the salad between plates, make sure that all the ingredients are visible ;). 

Place fried fish on top of salad. Sprinkle with cream of balsamic vinegar and pine nuts if desired.

Enjoy!
_______________________________________________________________________

Od bardzo długiego czasu nie robiłyśmy sałatki na obiad. Ostatnio naszła nas straszna ochota na coś zielonego. Tak powstała sałatka z mintajem, brzoskwiniami i jajkiem, którą podajemy ze świeżym, cytrynowym dressingiem, orzeszkami piniowymi i kroplą kremowego octu balsamicznego.

 Świeże, lekkie, letnie ;) 

Składniki :
(na 2 porcje obiadowe lub 4 porcje na przystawkę)
  • 2x100 g mintaja (lub innej białej ryby)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek + oliwa do smażenia ryby
  • sok z jednej małej cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g rukoli
  • 200 g mieszanki sałat (dowolna)
  • 1 dojrzała brzoskwinia (pokrojona w plasterki)
  • 3 jajka (ugotowane na twardo i pokrojone na ćwiartki a następnie na pół w poprzek)
  • garść orzeszków piniowych (opcjonalnie)
  • krem z octu balsamicznego do skropienia sałatki (opcjonalnie)
  • sól i pieprz
Przygotowanie:

Mocno rozgrzej oliwę na patelni grillowej. Kawałki mintaja przypraw solą i pieprzem. Smaż na rozgrzanej patelni przez 3 – 4 minuty z każdej strony.

Na dno dużej miski do sałatek wlej 3 łyżki oliwy z oliwek, sok z cytryny, wciśnij (przez praskę) ząbek czosnku, dodaj sól i pieprz i wymieszaj. Na dressing wrzuć sałaty, jajka i brzoskwinie, dokładnie wymieszaj jeżeli planujesz podawać sałatkę od razu, jeżeli sałatka jest na później wymieszaj ją tuż przed podaniem.

Podziel sałatkę między talerze, zadbaj o to by widoczne były wszystkie elementy sałatki ;). 

Usmażoną rybę ułóż na wierzchu sałatki. Ewentualnie polej całość kremem z octu balsamicznego i oprósz ją orzeszkami piniowymi.

Smacznego!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz