Very simple, very good, may be served as breakfast, lunch or dessert.
Ingredients:
(serves 4)
- 2 cups milk
- 1 tbsp butter
- 1 tsp ground cinnamon
- 1/2 tsp nutmeg
- 2 eggs
- pinch of salt
- 6 cups bread cubes (5/6/7 slices of bread)
- handfull of raisins
- 1 apple (cut into small pieces) - you may also use peaches, bananas, raspberries or any other favourite fruit ;)
- 2 tbsp honey
- yogurt for serving
Preparation:
Preheat the
oven to 350F.
In medium size saucepan, heat milk and butter with spices (cinnamon,
nutmeg and salt) over medium high heat until the butter is melted.
In a big
bowl beat the eggs. Stir in bread cubes, apple and raisins. Add milk mixture.
Pour into greased oven-pan (I used 7,8x7,9 inch).
Bake for
about 40 minutes (pudding should be golden-brown).
When you
take your pudding out from the oven sprinkle it with honey.
Serve hot, with yogurt.
Enjoy!
______________________________________________________________________
Miałam straszną ochotę na coś słodkiego na śniadanie. W kuchni znalazłam tylko nie najświeższy kawałek chleba i jabłko, więc zrobiłam puding chlebowy!
Bardzo prosty, bardzo smaczny, można go podawać na śniadanie, lunch lub deser.
Składniki:
4 porcje
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 jajka
- szczypta soli
- 6 szklanej chleba pokrojonego w kostki (5/6/7 kromek chleba)
- garść rodzynek
- 1 jabłko (pokrojone na małe kawałki) - możesz użyć brzoskwini, bananów, malin czy innych ulubionych owoców ;)
- 2 łyżki miodu
- jogurt do serwowania
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180C.
W rondelku na średnim ogniu podgrzej,
mleko i masło z przyprawami (cynamonem, gałką muszkatołową i sólą). Zdejmij z ognia gdy masło się rozpuści,
a mleko będzie gorące.
W dużej misce roztrzep jajka. Dodaj chleb, pokrojone jabłko
i rodzynki. Dodaj mleko z przyprawami. Przełóż całość do natłuszczonej brytfanki
(ja użyłam 20x20 cm).
Piecz około 40 minut (pudding powinien być złoto-brązowy).
Kiedy wyjmiesz pudding z piekarnika polej go z miodem.
Podawaj na gorąco z jogurtem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Any doubts? Questions? Go for it! | Masz wątpliwości? Pytanie? Strzelaj ;)