wtorek, 10 listopada 2015

Maroccan Style Fish | Ryba po Marokansku




I love fish! I've always been eating a lot of them but recently they are in my kitchen even more often! This time I decided to make an Arabic Style Fish for dinner. Cumin, cinnamon, paprika, chilli.... intensive flavors and aromas. The dish has many components, each of them has a role in this performance but I think that it won't be a drama if you skip one or two additives;)


The dish looks beautiful - the combination of colors is brilliant! What's more the dish is very simple to prepare! It's a great idea for a sumptuous dinner, guests will be impressed!



Ingredients:

makes 4 servings

Fish:
  • 4 x 7 oz silver carp fillet (or other kind of fish for example cod)
  • 3-4 spring onions
  • 3-4 tablespoons olive oil
  • 2 tablespoons cumin
  • 1 heaping tablespoon sweet red pepper powder
  • 1 teaspoon cinnamon
  • salt and pepper
Red Sauce:
  • 1 small onion
  • 1 roasted red pepper (use the jarred ones or roast it yourself)
  • 1 big tomato
  • 1 chili pepper (if you like very spicy dishes use entire pepper with seeds, but if you don't, get rid of the seeds or even use half of the pepper)
  • 4 dried apricots
  • bunch of parsley (stems and leaves separately)
  • 2-3 tablespoons canola oil or grapeseed oil
  • salt and pepper
+ 1 1/5 cup millet (+ optional piece of cinnamon bark)/couscous
+ natural yogurt
+ 2 handfuls of chopped lettuce - your favorite type
+ 1 grenade
+ handful of pistachios (toasted on a dry pan)

Preparation:

Preheat oven to 400F.

Start by preparing the fish. In a big casserole dish, mix the olive oil, cumin, paprika, cinnamon, and salt and pepper. Add the fish and spring onions (the white part) cut into quarters. Mix all the ingredients well so the fish and onions are covered with the marinade. Place in the preheated oven and bake for 10-15 minutes. After this time turn on the grill and cook for additional 3-5 minutes so the fish is nicely browned. The time of baking the fish depends on the thickness of the fillet.

When the fish is in the oven, cook millet/couscous according to the instructions on the package. You may add a piece of cinnamon bark to the water.

Time to prepare the Red Sauce!

It should take about 10-13 minutes so you have enough time to get it done when the fish is in the oven. But, if you do not like to rush into the kitchen, you can prepare the sauce earlier.

Place a small pan over medium-high heat. Heat the oil and add carelessly chopped onion and cook until softened. In the meantime, cut tomato, pepper, apricots, chilli and parsley stems. Add everything to the pan. Cover with a lid and simmer on low heat till all the ingredients are super soft. If the vegetables are very juicy, add some water, the sauce should simmer not fry. The process should be relatively short because we are not cooking anything hard. When the veggies are done, blend it till smooth.

At this point, all the ingredients should be ready. Time to served! You can divide the ingredients between plates or place everything on one big platter.

On each plate/platter place the lettuce in a 'garland' shape - fill the middle with millet/couscous. Put the fish and onions on top. Sprinkle everything with red sauce, pomegranate seeds, chopped parsley, chopped green parts of spring onions and pistachios. Serve with yogurt and red sauce (you can also mix these two if you want a milder version of the sauce).

Bon Appetit!
_____________________



Uwielbiam ryby! Od zawsze jadłam ich sporo ale ostatnio jeszcze częściej goszczą na moim stole. Tym razem wybrałam arabskie klimaty, kmin rzymski, cynamon, słodka papryka, ostre chili.... intensywne smaki i aromaty. Danie ma sporo składników, każdy z nich ma swoją rolę w tym przedstawieniu ale myślę nie będzie dramatu jeżeli pominiecie któryś z dodatków ;)



Danie wygląda przepięknie - zestawienie kolorów jest genialne! Do tego jest proste w wykonaniu! To świetny pomysł na wystawny obiad, goście będą pod wrażeniem! 

Składniki:
na 4 porcje

Ryba:
  • 4x200 g filetu z tołpygi (lub innej ryby np. dorsza)
  • 3-4 dymki
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki kminu rzymskiego
  • 1 kopiasta łyżka słodkiej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sól i pieprz
Czerwony sos:
  • 1 mała cebula
  • 1 pieczona papryka (możecie użyć kupnej lub upiec ją sami)
  • 1 spory pomidor
  • 1 papryczka chili (jeżeli lubisz bardzo ostre dania użyj całej papryczki razem z pestkami, jeżeli wolisz łagodniejsze dania, usuń pestki lub nawet zmniejsz ilość używanej papryczki)
  • 4 suszone morele
  • pęczek pietruszki (łodyżki i listki oddzielnie)
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowy lub z pestek winogron
  • sól i pieprz
+ 200 g kaszy jaglanej (+ opcjonalnie kawałek kory cynamonu)/ kuskus
+ jogurt naturalny
+ 2 garści dowolnej posiekanej sałaty
+ 1 granat
+ garść pistacji (uprażonych na suchej patelni)

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.

Zacznij od przygotowanie ryby. W sporym naczyniu żaroodpornym wymieszaj oliwę, kmin rzymski, paprykę, cynamon oraz sól i pieprz. Do naczynie włóż rybę i dymki (białe części) pokrojone na ćwiartki. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj by ryba i dymki były dokładnie pokryte marynatą. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz z termoobiegiem przez 10-15 minut. Po tym czasie włącz funkcję grilla i piecz jeszcze 3-5 minut by ryba ładnie się zrumieniła. Długość pieczenia ryby zależy od grubości filetu.

Kiedy ryba jest w piekarniku ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do wody możesz dodać kawałek kory cynamonu, nada ona kaszy przyjemnego aromatu.

Czas przygotować czerwony sos! 

Przygotowanie sosu powinno zając około 10-13 minut także zdążysz zanim ryba będzie gotowa. Jednak jeżeli nie lubisz spieszyć się w kuchni możesz przygotować sos wcześniej

Postaw niewielką patelnię na ogniu. Rozgrzej na niej olej, dodaj niedbale pokrojoną cebulę i smaż na małym ogniu aż zmięknie. W międzyczasie niedbale pokrój pomidor, paprykę, morele, chili i łodyżki pietruszki. Dodaj wszystko na patelnię. przykryj pokrywką i duś całość na małym ogniu aż składniki zaczną się rozpadać. Jeżeli warzywa będą mało soczyste i nie puszczą soku dodaj odrobinę wody, sos ma się dusić nie smażyć. Proces powinien być stosunkowo krótki bo nie dusimy nic twardego. Gotowy sos zblenduj na gładką masę. 

W tym momencie wszystkie składniki powinny być gotowe. Czas serwować. Możesz od razu podzielić składniki na porcje lub wyłożyć wszystko na jeden półmisek.

Na talerzach/półmisku rozrzuć sałatę w 'wianuszek' - miejsce w środku wypełnij kaszą. Na nią wyłóż upieczoną rybę i dymki. Całość skrop czerwonym sosem, oprósz pestkami granatu, posiekaną pietruszką, zieloną częścią dymki (szczypiorkiem) oraz pistacjami. Podawaj z jogurtem i czerwonym sosem (możesz również wymieszać oba składniki jeżeli chcesz otrzymać łagodniejszą wersję).

Smacznego!