niedziela, 1 listopada 2015

Beetroot Carpaccio | Buraczane Carpaccio


Beet carpaccio.... combination of sweet beets, salty&creamy cheese, crunchy nuts and slightly sour balsamic cream....
Sounds fabulous right? And it looks beautiful!
Perfect dish to start a party with, and I promise, your guests will be delighted!

Ingredients:
makes 4-6 servings
  • 2 large or 3 medium size beets
  • 100 grams balkan cheese/feta 
  • handful of walnuts
  • 1 tablespoon chopped parsley
  • balsamic cream
  • salt and pepper
Preparation:

Wash the beets well, wrap each with aluminum foil and bake in a preheated oven, 360F, for about an hour. Beets must be soft inside. Remove baked beets from the oven and set aside to cool completely.

Peel the beets, it's very simple, you can do it using your hands, 'pulling' the skin off the beets. Cut the beets into very thin slices, place them on a large plate or divide between smaller plates. Crumble the cheese over beets slices. Roast the nuts on a dry frying pan (throw the nuts on the pan placed over low heat, roast for 2-3 minutes, shake the pan from time to time so the nuts won't burn, they should be browned and smell nice). Crush roasted nuts over the beets covered with crumbs of cheese. Sprinkle everything with balsamic cream and parsley, season with salt and pepper and it's ready to serve!

Bon Appetit!

________________

Buraczane carpaccio czyli.... połączenie słodkich buraków, słonego kremowego sera, chrupkich orzechów i delikatnie kwaśnego octu balsamicznego.... 
Brzmi bajecznie prawda? Do tego wygląda przepięknie! 
Idealnie przystawka na przyjęcie, obiecuję że goście będą zachwyceni!

Składniki:
na 4-6 porcji

  • 2 duże lub 3 średnie buraki
  • 100 g sera bałkańskiego/fety
  • garść orzechów włoskich
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • kremowy ocet balsamiczny 
  • sól i pieprz

Przygotowanie:


Buraki umyj, każdy szczelnie owiń folią aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około godzinę. Buraki muszą być miękkie w środku. Wyjmij upieczone buraki i zostaw do całkowitego wystygnięcia. 

Zimne buraki obierz ze skóry, to bardzo proste, można to zrobić za pomocą palców 'ściągając' skórę z buraków. Pokrój buraki na bardzo cienkie plastry, umieść je na dużej platerze lub od razu rozdziel między talerzyki. Następnie pokrusz ser na buraki. Orzechy upraż na suchej patelni (wrzuć orzechy na patelnię, postawioną na mały ogniu, na 2-3 minuty, co jakiś czas potrząśnij patelnią by orzechy się nie przypaliły, mają być lekko rumiane i zacząć pachnieć). Uprażone orzechy delikatnie rozkrusz nad burakami pokrytymi okruchami sera. Następnie skrop całość octem balsamicznym, oprósz pietruszką i dopraw solą i pieprzem. Można podawać!

Smacznego!