piątek, 6 listopada 2015

Basic Chicken Soup Recipe | Podstawowy Przepis na Rosol

Chicken soup, to me THE PERFECT SOUP, warming up, cheering up, reducing mental or/and phisical pain ;). Definitely number 1 on 'Comfort foods' list.

In the post i show few ways of preparing chicken soup/chicken stock, so everyone will find something for themselves! Here you have a basic recipe for CS, for me the best one!

Ingredients:
makes 4-6 servings
  • 2.2 lbs chicken (may be small chicken carcass, chicken thighs, half of a chicken, the thing is to have some bones, some skin and meat, IF you want to prepare chicken stock you can use only bones)
  • 3-4 carrots (depending on size)
  • 2 parsley root
  • 1 celery
  • 1 onion
  • 1 leek
  • 2 garlic cloves 
  • 4 allspice berries
  • 4 black peppercorns
  • 3 bay leaves
  • salt and pepper
+ parsley to serve
+ soup noodles/potatoes
+ optional extras: ginger (finely chopped), chilli (finely chopped) - add them to the boiling          soup a few minutes before serving.

Preparation:

Clean and peel carrots, parsley and celery. Place veggies in a large pot (you can cut celery in half). Clean the onion, cut in a half and add to the pot. Wash the leek, get rid of the green part and also place in a pot.

Wash the chicken thoroughly under warm (not hot!) Water, place in a pot with veggies. Add garlic (no need to peel it), allspice, pepper and bay leaves. Cover ingredients with cool water. Place over low-high heat, bring to boil and simmer, covered, for about 2 hours.

I love that moment! The smell of chicken soup that spreads around the house is amazing!

At the end of the cooking season with salt.

At this point, depending on how you're going to use the broth or what effect you want to get you have several options. Remember to cool the broth before you can continue to 'work' on it - it's way too hot strightaway. 

1. CHICKEN STOCK - a base for other dishes

Poor the chicken stock through a strainer, set aside so the liquid cools. Remove excess fat from the surface. The chicken stock is ready, you can use it as a base for thousands of soups, stews, sauces, risottos and many other dishes. Use vegetables and meat while preparing pie or casserole or simply eat them;)

2. BROTH - FIRST COURSE

Proceed like described above, but instead of setting the liquid a side to cool, place it back over low-high heat and bring back to a boil and cook the noodles or potatoes (peeled and cut into small cubes) in the soup. Serve sprinkled with parsley.

3. CHICKEN SOUP AS A MAIN COURSE - CLEAR VERSION.

Pour the soup through a large strauner. Separate the meat from the bones and skin, shred the meat, set aside. Cut carrots and parsley into slices. Get rid of celery, onion, leek, garlic, allspice, bay leaves and peppercorns. Place all the ingredients in a pot with the liquid (meat, carrots and parsley), season to taste with salt and pepper.

If you wish cook noodles or potatoes (peeled and cut into small cubes) in the soup, it will make the soup 'richer'.

Sprinkle with chopped parsley and serve!

4. BROTH AS A MAIN COURSE - CLOUDY VERSION  - pictures

This version differs from the clear one only by pressing onion, garlic and leek through a sieve instead of throwing it out. This gives the soup more intense flavor and delicate creaminess. All the other procedures are as written above.

Bon Appetit!
______________________

Rosół, zupa IDEAŁ, rozgrzewająca, kojąca, pocieszająca. 
Zdecydowanie danie numer 1 na liście 'Comfort foods'.

 Podaję w przepisie kilka opcji przygotowania rosołu czy też bulionu/wywaru, także każdy znajdzie coś dla siebie! Przepis absolutnie podstawowy, dla mnie najlepszy! 

Składniki:
4-6 porcji
  • 1 kg kury (może być mała tuszka w całości, udka, połowa kury, chodzi o to żeby było trochę kości, trochę skóry i mięso, JEŻELI chcesz przygotować bulion/wywar możesz użyć samych kości)
  • 3-4 marchewki (zależy od rozmiaru)
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 kuleczki ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • sól i pieprz 
+ pietruszka do podania
+ makaron/ziemniaki
+ opcjonalne dodatki : imbir (pokrojony w drobne słupki), chili (drobno posiekane) - dodaj je    do gotującego się rosołu kilka minut przed podaniem - czyli już po 'obróbce' rosołu. 

Przygotowanie:

Marchewki, pietruszki i seler umyj, obierz i umieść w dużym garnku (seler możesz przekroić na pół). Cebulę obierz ze skóry, przekrój na pół i dodaj do garnka. Dokładnie umyj pora, pozbądź się zielonej części i również umieść w garnku.


Kurę dokładnie umyj pod ciepłą (nie gorącą!) wodą, umieść w garnku na warzywach. Dodaj czosnek (nie musisz go obierać) ziele angielskie, pieprz w ziarnach i liście laurowe. Całość zalej zimną wodą tak by składniki były nią przykryte. Postaw na niewielkim ogniu, doprowadź do wrzenia i gotuj, oczywiście pod przykryciem, przez około 2 godziny.

Uwielbiam ten moment! Zapach rosołu unosi się wtedy w całym domu!

Pod koniec gotowania dosól rosół, to właśnie na samym końcu najłatwiej kontrolować nam smak rosołu.  

W tym momencie w zależności od tego jak będziesz używać rosołu lub jaki efekt chcesz osiągnąć masz do wyboru kilka opcji. Pamiętaj aby przestudzić rosół zanim zaczniesz dalej go 'obrabiać' - zaraz po gotowaniu jest zbyt gorący

1. BULION - baza do innych dań

Odcedź wszystkie składniki za pomocą dużego sita, odstaw wywar do wystygnięcia, a następnie zdejmij z niego nadmiar tłuszczu. Tak przygotowany bulion jest gotowy do użycia, możesz go wykorzystać jako baza do tysiąca zup, potrawek, sosów, risotto i wielu innych dań. Z warzyw i mięsa możesz przygotować farsz do różnorakich pajów i zapiekanek lub po prostu je zjeść ;)

2. ROSÓŁ - PIERWSZE DANIE

Postępuj jak w przypadku BULIONU, jednak zamiast odstawiać wywar do ostygnięcia, postaw go z powrotem na ogniu, doprowadź go ponownie do wrzenia i ugotuj w nim makaron lub ziemniaki (obrane i pokrojone w drobną kostkę). Podawaj oprószony pietruszką. 

3. ROSÓŁ JAKO DANIE GŁÓWNE - WERSJA KLAROWNA.

Przelej rosół przez duże sito. Mięso oczyść z kości i skóry, pokrusz na małe kawałki, odłóż na bok. Marchewki i pietruszki pokrój na plasterki. Pozbądź się selera, cebuli, pora, czosnku, ziela angielskiego, listków laurowych oraz ziaren pieprzu. Ponownie umieść wszystkie składniki w garnku (wywar, mięso, marchew i pietruszkę), dopraw do smaku solą i pieprzem.

Jeżeli masz życzenie ugotuj w rosole makaron lub ziemniaki (obrane i pokrojone w drobną kostkę), będzie on wtedy bardziej treściwy.

Oprósz posiekaną pietruszką i podawaj!

4. ROSÓŁ JAKO DANIE GŁÓWNE - WERSJA MĘTNA - na zdjęciach

Ta wersja różni się od wersji klarownej tym, że zamiast wyrzucać cebulę, czosnek i por, przecieramy warzywa przez sito, Nadaje to zupie intensywniejszego smaku i delikatnej kremowości. Wszystkie inne czynności wykonujemy jak napisałam powyżej.

Smacznego!