niedziela, 15 listopada 2015

Apple Pie Cake | Jablecznik


An absolute classic among baking. Apple Pie Cake. I like when my Apple Pie is stuffed with loads of apples! I was looking for the perfect recipe (to me) and I came across Martha Stewarts recipe. A short list of ingredients and a lot of apples! I decided to give that one a try. I had slightly modified the recipe and added a bit from myself and it came out perfect!

Cinnamon shortbread crust, aromatic vanilla apples and crumble <3
What more could you want? Well, maybe scoop of vanilla ice cream served with the cake! But that would be debauchery! ;)

Ingredients:
makes 1 - 8.3 inch diameter round baking pan

Cake and crumble
  • 2 cups flour
  • 1 cup brown sugar (I used half a cup brown sugar and half a cup muscavado sugar, it gives a bit of caramel flavor)
  • 2 sticks butter (cold)
  • 1 teaspoon cinnamon
  • pinch of salt
Apple stuffing
  • about 2,5 lbs apples - I've used 6 quite big apples (Granny Smith or Ligolo or any other tart apples) - if you are using a bit larger pan, you can use one apple more. Form should be filled up them to the top.
  • 1 heaped teaspoon of cinnamon
  • 2 tablespoons lemon juice
  • seeds of 1 vanilla pod (you can substitute it with 1-2 teaspoons vanilla paste)
Preparation:

Preheat the oven to 360 degrees F.

Peel the apples, get rid of coring and cut them into thin slices. Place in a large bowl and mix thoroughly with cinnamon, lemon juice and vanilla seeds. Set aside.

Grease a baking pan and lay off its bottom with baking paper.

In a large bowl, place the flour, sugar, cinnamon and a pinch of salt. Mix dry ingredients and add cold butter cut into small pieces. Mix the ingredients well using a electric mixer or your hands (its fun to be messy in the kitchen sometimes;)). Ready dough will look like crumble.

Divide the dough into 3 equal parts. Use 2 parts to line the bottom and sides of the pan, just press the mixture onto the bottom and half way up the sides of the pan. It doesn't have to look perfect, the cake may have a bit of rustic look ;). Place the apples in prepared pan. Again, it does not have to be perfect, but the slices should be more or less laid horizontally, the cake will look better that way. Gently but with quite a force press the apples to the bottom of the pan. In my case apples fully filled up the pan. Sprinkle the remaining dough on top.

Place in preheated oven and bake for about 1 hour and 20 minutes.

Take the cake out form the oven and leave to cool completely. Sprinkle with powdered sugar and you're done!

If you wish heat the slices of the cake (you can do it in the oven, just remember to cover the cake) and serve with a scoop of vanilla ice cream.

Bon Appetit!
__________________

Absolutna klasyka wśród wypieków. Jabłecznik. Osobiście najbardziej lubię taki po brzegi wypełniony jabłkami! Szukałam idealnego (dla mnie) przepisu i natknęłam się na receptę Marthy Stewart. Krótka lista składników i bardzo bardzo dużo jabłek! Postanowiłam więc spróbować, ostatecznie przepis musiałam nieco zmodyfikować i dodałam trochę od siebie ale wyszło pysznie!

Kruche cynamonowe ciasto, aromatyczne waniliowe jabłka i kruszonka <3
Czego chcieć więcej? No może gałki lodów waniliowych podanej z ciepłym jeszcze ciastem! Ale to już była by rozpusta! ;)

Składniki:
na 1 okrągłą formę o średnicy około 21 cm

Ciasto i kruszonka

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka brązowego cukru (ja użyłam pół na pół brązowego cukru i cukru muscavado, nadaje on wypieką delikatnie karmelowego posmaku)
  • 230 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
Jabłkowy farsz
  • około 1 kg jabłek - ja użyłam 6 sporych jabłek (Ligol albo Granny Smith) - jeżeli używasz odrobinę większej formy możesz dodać jedno jabłko więcej. Forma powinna być nimi wypełniona do samej góry.
  • 1 kopiasta łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • ziarenka z 1 laski wanilii (możesz również użyci 1-2 łyżeczek pasty z wanilii)
Przygotowanie:


Piekarnik  rozgrzej do 180 stopni C.

Jabłka obierz, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój je w cienkie plasterki. Umieść w dużej misce i dokładnie wymieszaj z cynamonem, sokiem z cytryny i nasionkami wanilii. Odstaw na bok.

Formę do pieczenie natłuść i wyłóż jej spód papierem do pieczenia.

W dużej misce umieść mąkę, cukier, cynamon i szczyptę soli. Wymieszaj suche składniki a następnie dodaj do nich masło niedbale pokrojone w kostkę. Wyrób masę za pomocą miksera lub rąk (czasem fajnie trochę się w kuchni pobrudzić ;)). Ciasto będzie miało formę kruszonki. 

Gotowe ciasto podziel na 3 równe części. 2 części użyj do wyłożenia dna i boków formy, zrób to uciskając ciasto tak by miało równą powierzchnię. Jeżeli chodzi o boki formy to dojdź ciastem do około połowy, boki nie muszą być idealnie równe. Na na tak przygotowany spód wyłóż jabłka, tutaj też nie musi być idealnie, plasterki powinny mniej więcej leżeć poziomo. Delikatnie ale z dość dużą siłą dognieć jabłka do dna formy. U mnie jabłka kończyły się razem z brzegiem formu. Posyp całość pozostałym ciastem krusząc je na wierzch jabłek. 

Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 1 godziny i 20 minut. Jabłka puszczą sok i będziesz widzieć jak pięknie bulgoczą pod kruszonką. 

Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Oprósz cukrem pudrem i gotowe! 

Jeżeli masz życzenie podgrzej kawałki ciasta (możesz to zrobić w piekarniku pod przykryciem) i podaj je z gałką lodów.

Smacznego!