środa, 13 stycznia 2016

Kale&White Beans Soup with Meatballs | Zupa z Jarmuzem&Biala Fasola&Pulpecikami



Satiating soup that will warm you up perfectly during gray winter days. The addition of meatballs makes the soup becomes a full-fledged main-dish! It's also ideal for people who care about healthy foods and are watching their weight.


Simple, delicious and healthy, just PERFECT ;) try it out!

Ingredients:
makes 4-5 main-dish servings
  • 3 carrots
  • 1 large onion
  • 3 celery 
    stalks 
  • 2 garlic 
    cloves 
  • 3 bay leaves
  • 3-4 allspice berries
  • 6 cups of water
  • about 1 lb of minced turkey meat 
  • 2 tablespoons chopped parsley + some to sprinkle the soup
  • 1 can white kidney beans (preferably organic)
  • 4-5 cups of kale (tightly packed)
  • salt and pepper
Preparation:

Peel the carrots and onion. Cut carrots into bite-size pieces. Cut onion in half. Cut celery stalks into 2-3 smaller pieces.

In a big pot place carrots, onions, celery, garlic (it doesn't have to be peeled), bay leaves and allspice. Pour in the water, place the pot over high heat and bring to a boil. Lower the heat and cook, covered for at least 30 minutes, preferably an hour.

In meantime, prepare meatballs. Mix the meat with parsley, season with salt and pepper. Form about 16-18 meatballs, the easiest way to do this by dividing the meat into smaller portions at the beginning, this way you get fairly equal portions.

Let's return to the brew. Do not remove the pot from the heat, just reduce it to minimum. Take out onions, celery, garlic, bay leaves and allspice (best way to do this is to put vegetables in a sieve over the pot and squeeze  all the juices out of them).

Increase the heat under the pot, the brew has to boil. Throw meatballs into the brew, add beans (remove half of the liquid from the can, add the remaining liquid to the soup with beans). Cook for 10 minutes. Add kale and cook for additional 3 minutes. And it's ready!

Devide the soup between plates, sprinkle with parsley and serve!

Bon Appetit!
____________

Sycąca, rozgrzewająca zupa idealna na szare zimowe dni. Dodatek pulpecików sprawia, że staje się ona pełnoprawnym daniem obiadowym! Idealna dla osób dbających o linię. 

Prosta, pyszna i zdrowa, IDEAŁ ;) spróbujcie!

Składniki:
na 4-5 obiadowych porcji zupy
  • 3 marchewki
  • 1 spora cebula
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 1/2 litra wody
  • około 500 g mięsa mielonego z indyka 
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki + pietruszka do posypania zupy
  • 1 puszka białej fasoli jaś (najlepiej ekologicznej) 
  • 4-5 szklanek jarmużu (mocno upakuj jarmuż w szklance)
  • sól i pieprz
Przygotowanie:

Marchew i cebulę obierz. Marchewki pokrój na kawałki wielkości kęsa. Cebulę przekrój na pół. Łodygi selera pokrój na 2-3 mniejsze kawałki.

W dużym garnku umieść pokrojone marchewki, cebulę, seler, czosnek (nie musi być obrany), liście laurowe oraz ziele angielskie. Zalej całość wodą, postaw garnek na ogniu i doprowadź do wrzenia. Gotuj całość pod przykryciem na małym ogniu przez co najmniej 30 minut, najlepiej godzinę. 

W międzyczasie przygotuj pulpeciki z indyka. Dobrze wymieszaj mięso z pietruszką, dopraw solą i pieprzem. Uformuj około 16-18 klopsików, najłatwiej zrobić to dzieląc mięso na mniejsze porcje na samym początku, w ten sposób uzyskasz w miarę równe porcje. 

Wracamy do wywaru. Nie zdejmuj garnka z ognia, zmniejsz go do minimum. Z garnka wyjmij cebulę, łodygi selera, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie (najlepiej umieścić warzywa na sicie nad garnkiem i odcisnąć z nich wszystkie soki).

Zwiększ ogień pod wywarem, ma się gotować. Wrzuć do niego pulpety, a następnie dodaj fasolę (połowę płynu z puszki odlej a połowę dodaj do zupy). Gotuj przez 10 minut. Dodaj jarmuż i gotuj przez kolejne 3 minuty. 

Podziel zupę na porcje, oprósz pietruszką i podawaj!

Smacznego!