niedziela, 10 stycznia 2016

Black Forest Cake | Tort Czarny Las


This cake is my variation about the 'Black Forest' cake. Rich and moist cocoa cake layers layed with cherry marmalade and light whipped cream frosting. And what's more all of this deliciousness sprinkled with crispy cinnamon candied walnuts. It's a classic with a twist!

If you are a fan of light cakes this is a perfect recipe for you! Don't be dismayed by the number of ingredients and the length of the discription, the recipe is not complicated!

Ingredients:
makes one round baking form (diameter of about 9 inches)

Cocoa Cake Layers
  • 2 cups flour
  • 2 cups sugar
  • 3/4 cup cocoa powder
  • 2 teaspoons baking powder
  • 1½ teaspoons baking soda
  • 1 teaspoon espresso powder
  • 1/2 teaspoon salt
  • 1 cup milk
  • ½ cup vegetable or canola oil
  • 2 eggs
  • 1 cup boiling water
Cinnamon Candied Walnuts (makes way more than you need for one cake!)
  • 1 egg white
  • 1 teaspoons water
  • 1/2 lb walnuts
  • 1/2 cup sugar
  • 1 teaspoon ground cinnamon
  • 1/4 teaspoon salt
Whipped Cream Frosting
  • 2 cups whipping cream 36% (chilled)
  • 1 vanilla pod
  • 4 teablespoons powder sugar
  • 2 teaspoons gelatin or 2 leaves gelatin
+ cherry marmolade - i used about 3/4 cup


Preparation:

Cocoa Cake Layers

Preheat oven to 360 degrees F. Grease 2 baking forms and line with baking paper.

Place all the dry ingredients in a bowl (flour, sugar, cocoa, baking powder, baking soda and salt). Mix thoroughly.

Add milk, oil and eggs. Mix everything with a mixer until smooth. Slowly add hot water and continue whisking for about a minute.

Divide the dough between the two forms (it's a little bit less than 3 cups of dough per form)

Bake for about 30 minutes, till toothpick sticked into the middle of cake comes out clean. Remove from the oven and allow to cool completely.

If the cake looks like a 'mole mound' Cut the excess to make it more or less flat.

Cinnamon Candied Walnuts

Preheat oven to 250 degrees F.

Line the baking tray with baking paper.

In a large bowl, mix well egg white and water. Add walnuts to the bowl and carefully cover them with the liquid.

Mix sugar with cinnamon and salt in a big zip lock bag. Place the nuts in the bag, close tightly. Shake and turn the bag so that the nuts are thoroughly covered with sugar.

Spread the nuts on a baking tray so they form a 'flat' layer. Bake for about 30 minutes stirring every 10 minutes. Sugar on nuts must be carmelized. Set aside to cool.

Whipped Cream Frosting

Place the cream and vanilla in a large bowl. Whisk till stiff. At the end of beating add powdered sugar (sieved through a sieve) and gelatin (previously cover the gelatin with some water and then dissolved it in a water bath - do not boil it! - let it cool a little).

Prepare the cake

Place one of the cake layers on cake platter, cover it with half of the cherry marmalade and half the whipped cream frosting. Cover with the second cake layer and again cover it with remining marmolade and frosting. Decorate as desired. Sprinkle cake with crushed nuts.

I baked a cake for a friend's birthday, so on the pictures you can see just a little bit of nuts (didn't want to cover the inscription), I sprinkled the cake with nuts just before serving.

Cool the cake before serving, cut with a sharp knife, preferably dip it in hot water before cutting.

Bon Appetit!
________________

Ten tort to moja wariacja na temat ciasta 'Czarny Las'. Kakaowe wilgotne blaty przełożone marmoladą wiśniową i lekkim kremem z bitej śmietany. Do tego pyszna chrupiąca posypka z kandyzowanych cynamonowych orzechów włoskich. Klasyka z lekkim przekrętem ;) 

Jeżeli jesteś fanem lekkich tortów to przepis idealny dla Ciebie! Nie przerażajcie się ilością składników i długością przepisu, nie jest on skomplikowany!

Składniki:
na 1 formę o średnicy około 23 cm

Blaty Ciasta Kakaowego
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki kakao 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego lub rzepakowego (ważne żeby nie oliwy z oliwek bo ma zbyt wyrazisty smak)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka wrzącej wody
Kandyzowane Cynamonowe Orzechy Włoskie (orzechów wychodzi dużo więcej niż potrzeba do ciasta, ale nie będziecie żałować są pyszne!)
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka wody
  • 250 g orzechów włoskich
  • 1/2 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
Krem z Bitej Śmietany

  • 500 ml śmietany kremówki 36% (koniecznie schłodzonej)
  • 1 laska wanilii
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny/2 listki żelatyny
          + marmolada wiśniowa - ja zużyłam 220 g 
          + kilka listków mięty do dekoracji

          Przygotowanie:

          Blaty Ciasta Kakaowego


          Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Formę/Formy do pieczenia natłuść i wyłóż papierem do pieczenia.

          Wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz sól przesiej do dużej misce. Dokładnie wymieszaj składniki.

          Do suchych składników dodaj mleko, olej oraz jajka. Miksuj wszystko z pomocą miksera do uzyskania jednolitej masy. Powoli dolej gorącą wodę i kontynuuj ubijanie przez około minutę. 

          Tak przygotowane ciasto podziel między 2 formy. Ciasta wychodzi około 1400 ml także po 700 ml na formę. 

          Piecz przez około 30 minut, do suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. 

          Jeżeli ciasto wyrośnie Ci w 'kopiec kreta' zetnij nadmiar ciasta.

          Kandyzowane Cynamonowe Orzechy Włoskie

          Rozgrzej piekarnik do 120 stopni C.

          Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. 

          W dużej misce dobrze wymieszaj białko z wodą. Dodaj do miski orzech i dokładnie pokryj je powstałym płynem.

          W torebce (najlepiej takiej z zaworem) wymieszaj cukier z cynamonem i solą. Włóż do torebki orzechy, szczelnie zamknij. Potrząsaj i obracaj torebkę tak by orzechy dokładnie pokryły się cukrem. 

          Wysyp orzechy na blachę, rozłóż je tak by tworzyły jedną 'płaską' warstwę. Piecz przez około 30 minut mieszając co jakieś 10 minut. Cukier na orzechach musi być zkarmelizowany. Odstaw do ostygnięcia. 

          Krem z Bitej Śmietany

          Śmietanę i wanilię umieść w dużej misce. Ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder (przesiany przez sito) i żelatynę (należy ją wcześniej zalać odrobiną wody tylko do przykrycia i następnie rozpuścić w kąpieli wodnej - nie gotować! - a następnie trochę ją przestudzić). 

          Przygotowanie Tortu

          Umieść jeden z blatów na paterze, pokryj blat połową marmolady wiśniowej oraz połową bitej śmietany. Przykryj drugim blatem i ponownie pokryj go marmoladą i kremem. Udekoruj według uznania. Posyp tort pokruszonymi orzechami. 

          Ja piekłam tort na urodziny koleżanki, dlatego na zdjęciach jest tylko odrobina orzechów (nie chciałam przykryć napisu), posypałam tort orzechami tuż przed podaniem. 

          Schłódź tort przed podaniem, krój ostrym nożem, najlepiej wcześniej zanurzyć go w gorącej wodzie.

          Smacznego!