wtorek, 8 grudnia 2015

Maple-Walnut Pralines | Pralinki Orzech Wloski&Syrop Klonowy

 

Do not reject this recipe just because 'is terribly complicated', 'I don't have praline molds', 'I'm not able to make these'! You absolutely are able to prepare these, and it is not that complicated! Laborious, maybe a little, requires some time - yes, but it's the holiday season and we have to find time for such pleasures as this crunchy, walnut-maple filling dipped in dark chocolate.

These would make a beautiful Christmas gift! Who would not appreciate self-hand-made, delicious pralines? I do not know of such a person! Let's make these goodies!

Ingredients:
about 50 ball-shaped pralines or about 80 pralines made in molds
  • 1 stick of butter (at room temperature)
  • 1 1/2 cups powdered sugar
  • 2 1/2 tablespoons maple syrup
  • 1 vanilla pod/1 teaspoon vanilla extract
  • 2 cups chopped walnuts (nuts don't have to be chopped very finely, I like the texture of pralines with larger and smaller pieces of walnuts)
  • 1/2 teaspoon salt
  • 300-400 grams of good quality dark chocolate
Preparation:

On a dry frying pan roast the nuts, toss them frequently, be careful not to burn them. When they start to smell nice, they are ready. Set aside.

In a large bowl, place the butter, powdered sugar, maple syrup and vanilla seeds. Using the mixer, on low speed, blend the ingredients thoroughly. Add nuts and mix well, all ingredients must be nicely combined. Set in a cool place to harden - for about 1 hour.

Now depending on whether you have praline molds or not there are 2 ways of preparing pralines :)

Praline molds - if you go this path of preperation there is not need pre-cool the walnut dough

Melt the chocolate in water bath. Use a brush to coat bottoms and sides of praline molds, layer can be quite thick, do not worry too much, pralines will come out just fine! Set chocolate-covered molds in a cool place till the chocolate harden - about 20 minutes should be enough. Fill the forms with walnut dough, i did it using a tiny spoon. Carefully push the filling against the bottom. Then, again using a brush, coat top (or rather bottom) of each praline, align the surface using a knife. Place pralines in a cool place to completely solidified - an hour in the fridge is enough.

Squeeze pralines out of molds and you're done!

Store in a fridge.

Pralines - beads - as in this recipe

Line a small baking sheet with wax paper. Using your hands gently shape walnut dough into one-bite size balls. Place on the wax paper and set the baking sheet in refrigerator to chill for additional 30 minutes.

Melt chocolate in water bath.

Dip one ball at the time in melted chocolate and using two forks roll it around ensuring that it is completely covered with chocolate. Let any extra chocolate drip off (make sure the chocolate layer is not too thick) and place back on the wax paper-lined baking sheet. Place in a fridge till completely solidified. Ready <3 


Store in a fridge.

Bon Appetit!
______________________________

Nie odrzucaj tego przepisu bo 'jest strasznie skomplikowany', 'nie mam foremek do pralin', 'na pewno mi się nie uda'! Uda się, i nie jest to skomplikowane! Mozolne, może trochę, wymaga trochę czasu - tak, ale to okres świąteczny i musimy znaleźć czas na takie przyjemności jak to chrupkie, orzechowo-klonowe nadzienie oblane gorzka czekoladą. 

To piękny pomysł na prezent świąteczny, bo kto nie doceni własnoręcznie przygotowanych, pysznych pralinek? Nie znam takiej osoby! Do dzieła!

Składniki:
na około 50 okrągłych pralin lub około 80 z foremek

  • 120 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 1/2 łyżki syropu klonowego
  • 1 laska wanilii/1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 szklanki posiekanych orzechów włoskich (nie muszą być posiekane bardzo drobno, mi podoba się faktura pralin z większymi i mniejszymi kawałkami)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 300-400 g gorzkiej czekolady dobrej jakości 

Przygotowanie:


Na suchej patelni upraż posiekane orzechy, często je mieszaj, uważaj żeby się nie przypaliły. Kiedy zaczną ładnie pachnieć znaczy są gotowe. Odstaw je na bok.

W dużej misce umieść masło, cukier puder, syrop klonowy i nasionka wanilii (aby je wydobyć przekrój laskę wzdłuż na pół i wyskrob nasionka za pomocą noża). Za pomocą miksera, na małych obrotach, dokładnie zmiksuj składniki. Do masy maślanej dodaj orzechy i ponownie wymieszaj całość, wszystkie składniki muszą być dobrze połączone. Tak przygotowaną masę odstaw w chłodne miejsce by stwardniała - na około 1 godzinę.

Teraz w zależności od tego czy masz foremki do czekoladek, czy będziesz wyrabiać je 'ręcznie', przedstawiam dwie drogi działania :)

Pralinki z foremek - jeżeli idziesz tą drogą masy orzechowej nie musisz uprzednio chłodzić


Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Za pomocą pędzelka dokładnie posmaruj nią dno i boki foremek na czekoladki, warstwa może być dość gruba, nie przejmuj się za bardzo, praliny na pewno Ci wyjdą! gotowe foremki odstaw w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia czekolady - około 20 minut powinno w zupełności wystarczyć. Nałóż masę orzechową do foremek, najwygodniej zrobić to malutką łyżeczką. Starannie dociskaj masę by w miarę dokładnie wypełniała foremki. Następnie ponownie za pomocą pędzelka pokryj wierzch (a raczej spód) każdej z pralin czekoladą, wyrównaj powierzchnię przejeżdżając po całości nożem. I gotowe! Odstaw w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia - godzina w lodówce absolutnie wystarczy. 

Wyciśnij praliny w foremek i gotowe!

Przechowuj w lodówce.


Pralinki - kuleczki - tak jak w tym przepisie

Uformuj z masy orzechowej kuleczki o średnicy około 1.5 cm. Kulki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe kuleczki chłodź przez około 30 minut 

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Czas na pokrywanie pralinek czekoladą, jest to dość mozolny proces ale efekt jest zniewalający! Delikatnie zanurz każdą kuleczkę w rozpuszczonej czekoladzie, obróć ją kilka razy za pomocą widelca (upewnij się, że cała jest pokryta czekoladą, lecz warstwa nie może być za gruba). Tak przygotowaną pralinę ponownie umieść na blasze wyłożonej papierem. Odstaw w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia. Gotowe!

Smacznego!