sobota, 5 grudnia 2015

Chocolate&whiskey truffles | Trufle Czekoladowe z Whisky


Absolutely brilliant truffles, intense chocolate flavor with a distinct hint of whiskey! I am delighted with the recipe! What's more truffles are very, very simple to prepare! 

Make these and bestow your loved ones! During this magical Christmas time, or just any time of the year! 

Ingredients:
makes about 50 truffles
  • 1 lbs good quality dark chocolate
  • 2 tablespoons butter
  • 5 tablespoons heavy cream
  • 2 tablespoons icing sugar
  • 5 tablespoons whiskey
  • 1/2 teaspoon salt

+ cocoa powder for dusting truffles

Preparation:

Place chocolate, butter and cream in a heavy saucepan. Place over low heat and heat until chocolate is melted, stir the mass quite often, don't let it burn! Add sifted through a sieve powdered sugar and mix well. Remove the pan from the heat, add whiskey and salt, mix throughly, all ingredients must be well combined. Set the mass in a cool place till completely cooled - about 2 hours. The truffles 'dough' must be hard, it will be easy to form the bolls.

It's time to shape the truffles, roll them between your hands. Each one should be one-bite size. Carefully dust each one in cocoa powder by rolling it on a plate covered with a layer of cocoa. Store in the refrigerator, you can also immediately eat some ;)

Bon Appetit!
__________________

Absolutnie genialne trufle, maksymalnie czekoladowe z wyraźną nutą whisky! Jestem zachwycona przepisem! Do tego są bardzo, bardzo proste w przygotowaniu, każdy sobie świetnie poradzi! Obdarujcie nimi najbliższych w tym magicznym świątecznym czasie! Koniecznie spróbujcie!

Składniki:
na około 50 trufli

  • 440 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
  • 2 łyżki masła
  • 5 łyżek śmietany kremówki (36%, gęsta)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżek whisky 
  • 1/2 łyżeczki soli

+ kakao do obtoczenia trufli

Przygotowanie:


Czekoladę, masło i śmietanę umieść w garnuszku z grubym dnem. Postaw na małym ogniu i podgrzewaj aż czekolada się rozpuści, często mieszaj masę. Dodaj przesiany przez sitko cukier puder i ponownie dokładnie wymieszaj. Zdejmij garnek z ognia, dodaj whisky i sól, ponownie wymieszaj, wszystkie składniki muszą być dobrze połączone. Tak przygotowaną masę odstaw w chłodne miejsce całkowitego ostygnięcia - około 2 godzin. Masa musi być twarda, wtedy łatwo ją formować. 

Czas formować trufle, zrób to rolując je między rękoma. Każda trufla powinna mieć rozmiar 'na jeden gryz'. Trufle obtocz, rolując je delikatnie po talerzu pokrytym warstwą kakao. Przechowuj w lodówce, lub od razu kilka zjedz ;)

Smacznego!