sobota, 22 marca 2014

Chocolate Birthday Cake | Tort Czekoladowy



We had to bake a cake, decided to go with chocolate and it came out amazing! Not the lightest cake in the world but it is 100% worth the sin. It's moist, not too sweet and black from chocolate. We highly recommend to all foodies!


Inspired by Sailu 's food.

Ingredients:

for the cake:
  • 1 3/4 cups flour
  • 1 1/3 cups sugar
  • 3/4 cup cocoa
  • 1 1/2 teaspoons baking powder
  • 1 1/2 teaspoons baking soda
  • pinch of salt
  • 1 cup buttermilk
  • 1 teaspoon of extract / vanilla paste
  • 1/2 cup oil with neutral taste (like grape seed)
  • 2 eggs
  • 1 cup strong coffee
for soaking the cake :
  • 1/3 cup water
  • 2/3 tablespoons any chocolate liqueur
for chocolate cream :
  • 100 g dark chocolate (preferably 70%)
  • 1 teaspoon instant coffee
  • 2 tablespoons of cocoa
  • 2 tablespoons chocolate liqueur any
  • 2 tbsp icing sugar
  • 4 tablespoons water
  • 1/2 cup sour cream 30 % (preferably heavily chilled - it is better to beat)
for chocolate ganache :
  • 100 g dark chocolate (preferably 70%)
  • 100 ml of 36% cream
for decoration :
  • 200 g cream 36 %
  • 4-5 tablespoons icing sugar
  • a handful of blueberries (optional)
  • crushed meringue (optional)
Preparation:

Baking cake:

Preheat the oven to 180 degrees C.

In a large bowl using a strainer sift all dry ingredients: flour, sugar, cocoa powder, baking soda and salt. Mix throughoutly.

In high bowl, place all the wet ingredients (except the coffee!): buttermilk , vanilla extract / paste, oil and eggs. Combine the ingredients using electric blender.

Pour the wet ingredients into dry and continue whisking on low speed. When the ingredients are combined, add the the coffee. Keep mixing everything until well combined. Once ready pour batter into prepared baking pan with a diameter of about 20 cm.

Bake for about 1 hour, to the ' dry stick '. After baking, allow to cool completely.

Soaking the cake :

Combine the ingredients ( water and liqueur ) and set aside.

Chocolate cream :

In a water bath dissolve: chocolate with coffee, cocoa liquor, sugar and water. Mixture must be perfectly smooth and shiny (we mix everything with the whisk then we're sure that there are no lumps). Set aside to cool.

In the meantime, beat the cream until stiff. Add to the cooled chocolate mixture and gently mix everything. Place in the refrigerator.

Chocolate ganache: *(best prepare ganache just before glazing the cake)

Chop the chocolate into small pieces.

In a saucepan, place the cream, heat it on low heat and when it starts to boil immediately turn off the heat. Add chocolate, cover the saucepan and leave for 1-2 minutes. After this time stir the whole with whisk to achieve a shiny smooth ganache. Set aside.

Put the cake together:

Cut cooled cake in half (we need 2 tops), soak both parts with the mixture you prepered before. Place one top on the of the plate, lay off most of the cream on it. Cover with the second cake top and cover it with the rest of cream. Then coat the entire cake, including the sides with chocolate ganache. Set aside in the refrigerator. Shortly before serving finish the decorating. We covered it with whipped cream (whisk 200 g cream, whisk with some powdered sugar). At the top we sprinkled crushed meringue and some blueberries. Beautiful, delicius cake ready to serve!


Enjoy!
_________________________________________________

Miałyśmy upiec tort, padło na tort czekoladowy, wyszedł obłędny! Nie należy do najlżejszych tortów na świecie ale jest w 100% wart grzechu. Jest wilgotny, mięciutki, nie za słodki i aż czarny od czekolady. Serdecznie polecamy wszystkim łasuchom!

Inspiracje znalazłyśmy na Sailu's food.

Składniki:

Ciasto:
  • 1 3/4 szklanki mąki 
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki kakao
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżeczka ekstraktu/pasty waniliowej 
  • 1/2 szklanki oleju o neutralnym smaku (z pestek winogron/rzepakowego)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mocnej kawy
Mieszanka do nasączenia tortu:
  • 1/3 szklanki wody
  • 2/3 łyżki dowolnego likieru czekoladowego
Krem czekoladowy:
  • 100 g gorzkiej czekolady (najlepiej 70%)
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki kakao 
  • 2 łyżki dowolnego likieru czekoladowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki wody
  • 1/2 szklanki śmietany 30% (najlepiej mocno schłodzonej - lepiej się będzie ubijać)
Czekoladowe ganache:
  • 100 g gorzkiej czekolady (najlepiej 70%)
  • 100 ml śmietany 36%
Dekoracja:
  • 200 g śmietany 36%
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • garść borówek amerykańskich (opcjonalnie)
  • pokruszona beza (opcjonalnie)
Przygotowanie:

Ciasto


Nastaw piekarnik na 180 stopni C.

Do dużej miski przesyp przez sitko wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek, sodę i sól. Całość wymieszaj.

W wysokim naczyniu umieść wszystkie mokre składniki (poza kawą!): maślankę, ekstrakt/pastę waniliową, olej oraz jajka. Całość ubijaj za pomocą miksera do połączenia składników.

Mokre składniki wlej do suchych i kontynuuj ubijanie na małych obrotach miksera. Kiedy składniki będą połączone, dodaj do masy kawę. Dalej ubijaj masę aż wszystko dobrze się połączy. Gotowe ciasto przelej do tortownicy o średnicy około 20 cm. 

Piecz około 1 godziny, do 'suchego patyczka'. Po upieczeniu odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Mieszanka do nasączenia tortu:

Połącz składniki (wodę i likier) i ostaw na bok.

Krem  czekoladowy:

W kąpieli wodnej rozpuść: czekoladę z kawą, kakao, likierem, cukrem i wodą. Masa musi być idealnie gładka i lśniąca (ja mieszam wszystko za pomocą trzepaczki wtedy mam pewność, że nie ma żadnych grudek). Gotową masę odstaw do przestygnięcia. 

W międzyczasie ubij śmietanę na sztywno. Dodaj do niej przestudzoną masę czekoladową i wszystko delikatnie wymieszaj. Odstaw do lodówki.

Czekoladowe ganache (najlepiej przygotować ganache tuż przed polaniem nim tortu, wtedy będziemy mieć pewność, że nie stężeje za bardzo):


Pokrój czekoladę na drobne kawałeczki.

W rondelku umieść śmietanę, podgrzewaj ją na niewielkim ogniu do momentu aż zacznie się gotować, wtedy natychmiast wyłącz ogień. Dodaj do gorącej śmietany czekoladę, przykryj rondelek i pozostaw na 1-2 minuty. Po tym czasie wymieszaj całość za pomocą trzepaczki, by uzyskać lśniącą gładką masę. Odstaw na bok.

Przygotowanie tortu

Ostudzone ciasto przekrój na pół (na dwa blaty), obie części nasącz 'mieszanką do nasączenia tortu'. Umieść dolną cześć ciasta na paterze, wyłóż na nią większą cześć kremu. Przykryj całość drugim blatem ciasta i pokryj go pozostałym kremem. Następnie pokryj całe ciasto, również jego boki, czekoladowym ganache. Odstaw do lodówki. Niedługo przed podaniem dokończ dekorację tortu. Ja pokryłam go bitą śmietaną (ubij 200 g śmietany, dodaj cukier puder i ubijaj jeszcze przez moment, uważaj żeby nie przebić śmietany!). Wierzch posypałam pokruszoną bezą i borówkami amerykańskimi. Tort gotowy, czas serwować!

Smacznego!