niedziela, 16 lutego 2014

Onion tart with bacon | Tarta Cebulowa z boczkiem


Today we present quick and easy idea for dinner - onion tart with bacon. 
Very classy, very French and very delicious.

Ingredients: 
for the crust
  • 250 g flour 
  • 125 g cold butter 
  • 1 egg  
  • pinch of salt to taste 
for the filling
  • 500 g onions 
  • 3 tablespoons olive oil 
  • 70 g bacon 
  • 1 teaspoon dried parsley
  • 1 teaspoon marjoram
  • pinch of cumin 
  • 4 tablespoons cream 36% 
  • 3 eggs
  • 100 ml of milk 
  • salt and pepper to taste 
Preparation: 


In a large bowl, mix the flour with the salt. Add the grated butter and egg, quickly knead to a smooth dough. Wrap the dough with foil and put in the fridge for an hour. 

Peel onions and cut into fairly thick cubes. Fry in olive oil on low heat and add the spices. 

Roll out the dough and place it in the form. Using a fork puncture the dough. Pre-bake the tart in preheated oven at 355 degrees C for 10 minutes. Then, take it out from the oven, spread the onion stuffing on it and arrange the slices of bacon. Beat eggs with milk and cream, season with salt and pepper and pour over onion stuffing. Bake for about 25 minutes in an oven preheated to 430 degrees F.

Enjoy!
___________________________________________________________

Dziś prezentujemy szybki i łatwy pomysł na obiad - cebulowa tarta z boczkiem.
Bardzo klasyczne, bardzo francuskie i bardzo smaczne. 

Składniki:
na ciasto:
  • 250 g mąki
  • 125 g schłodzonego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli do smaku
na nadzienie:
  • 500 g cebuli
  • 3 łyżki oliwy
  • 70 g boczku
  • 1 łyżeczka pietruszki suszonej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • szczypta kminku
  • 3 jajka
  • 4 łyżki śmietanki 36%
  • 100 ml mleka
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:

W dużej misce mieszamy mąkę z solą. Dodajemy starte na wiórki masło i jajko, szybko zagniatamy na gładkie ciasto. owijamy ciasto folią i wkładamy do lodówki na godzinę. 

Obrane cebule kroimy na dość grubą kostkę. Podsmażamy na oliwie i dodajemy przyprawy. 

Rozwałkowane ciasto wykładamy do formy i nakłuwamy ciasto widelcem. Tak przygotowane ciasto podpiekamy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni C przez 10 minut. Następnie wyjmujemy ciasto i rozkładamy na nim farsz cebulowy, na wierzchu układamy plastry boczku. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną i mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem i polewamy masą farsz cebulowy. Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C. 

Smacznego!



2 komentarze:

  1. Mam rozumieć, że jajka roztrzepujemy ze śmietaną i mlekiem? Czy to mleko już jest niepotrzebne?

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, tak, dobrze rozumiesz, już poprawiamy niedoróbkę!

    OdpowiedzUsuń

Any doubts? Questions? Go for it! | Masz wątpliwości? Pytanie? Strzelaj ;)