piątek, 20 listopada 2015

Veggies&Salmon Asian Style | Losos&Warzywa po Azjatycku


Salmon and vegetables. A simple dish, a la stir-fry, but way healthier! Colourful vegetables baked with ginger and garlic go perfectly with a delicate, slightly spicy salmon. Great course for those who care about their diet and enjoy Asian flavors.

Ingredients:
makes 2 servings

Vegetables:
  • florets of half of mid-large broccoli
  • 3 carrots
  • 1 or 2 spring onions
  • 1/2 red bell pepper
  • 1/2 yellow bell peppers
  • thumb-sized piece of ginger
  • 2 garlic cloves 
  • 4 teaspoons soy sauce
  • 2-3 tablespoons of sesame oil/olive oil
  • pepper

Salmon:
  • 2x5,3 oz salmon fillet
  • 1 tablespoon soy sauce
  • 1 tablespoon sesame oil/olive oil
  • pinch of crushed chili
  • pepper
  • 1 tablesnoon sesame seeds

+ fresh chilli pepper (only if you like spicy!)
+ fresh parsley
+ rice (optional)

Preparation:

Preheat oven to 400F.

Cut broccoli florets into smaller pieces - carefully so they stay as florets. Peel the carrots and cut into thin slices. Slice the white parts of spring onions, set aside the green parts. Cut red and yellow bell peppers into thin long strips, set aside. Peel the ginger and cut into small sticks. Cut the garlic into thin slices.

Place broccoli, carrots, spring onions, ginger, garlic, soy sauce and oil on a baking tray. Mix well and season with pepper. Place in preheated oven and set the timer to 8 minutes.

During that time, prepare the salmon. Prepare soy sauce, oil, chili and pepper mixture and rub it into the salmon. Sprinkle the fish with sesame seeds.

When the timer goes off, mix the vegetables and place the salmon next to them on the baking tray. Continue baking for additional 8-10 minutes, depending on the size of the salmon fillets (I baked mine for 8 minutes). 2 minutes before the end of baking, throw in the peppers and mix thoroughly with the veggies - short cooking time makes them hot and sweet but still crunchy.

Serve the dish (with or without rice) sprinkled with chopped chives (the green part of green onions), parsley and thin slices of chili.

Enjoy!
_____________

Łosoś i warzywa. Proste danie, a la stir-fry, ale w zdrowszej wersji. Kolorowe warzywa upieczone z imbirem i czosnkiem idealnie komponują się z delikatnym, lekko pikantnym łososiem. Świetne danie dla tych którzy dbają o linię i lubią azjatyckie klimaty. 

Składniki:
na 2 porcje

Warzywa:

  • różyczki z połowy dużego brokułu
  • 3 marchewki
  • 1 lub 2 cebulki dymki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki 
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki sosu sojowego
  • 2-3 łyżki oleju sezamowego/oliwy z oliwek 
  • pieprz

Łosoś:

  • 2x150 g łososia
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego/oliwy z oliwek
  • szczypta pokruszonego chili
  • pieprz
  • 1 łyżka nasion sezamu 
+ świeża papryczka chili (tylko jeżeli lubicie ostre dania!)
+ świeża pietruszka
+ ryż (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.


Brokuł podziel na różyczki. Marchewki obierz i pokrój pod kątem w cienkie plasterki. Białą część dymki pokrój w plasterki, zieloną odłóż na bok. Oba rodzaje papryki pokrój na cienkie długie paseczki, odłóż na bok. Imbir obierz i pokrój na drobne pałeczki. Czosnek pokrój w cienkie plasterki.

Na blasze do pieczenia umieść brokuły, marchewki, dymkę, imbir, czosnek, sos sojowy i olej. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku pieprzem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i nastaw timer na 8 minut. 

W tym czasie przygotuj łososia. Natrzyj go sosem sojowym, olejem, chili i pieprzem, a następnie oprósz nasionami sezam.

Po upływie 8 minut, przemieszaj warzywa i ułóż obok nich łososia. Piecz przez kolejne 8-10 minut, w zależności od wielkości filetów z łososia. 2 minuty przed końcem pieczenia, do warzyw dorzuć papryki i dokładnie wymieszaj - krótki czas pieczenia sprawi że będą gorące i słodkie ale ciągle chrupiące. 

Gotowe danie podawaj (z ryżem lub bez) oprószone posiekanym szczypiorem (zielona część dymki), pietruszką oraz cienkimi plasterkami chili. 

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Any doubts? Questions? Go for it! | Masz wątpliwości? Pytanie? Strzelaj ;)