This is a classic, silky chocolate fugde with the additives of your choice.
Ingredients:
(for the 8x8 inches pan)
- fat to grease the pan
- 450 g of dark chocolate
- 400 g sweetened condensed milk
- 50 g of butter
- 1 cup of any addition - we chose Daim candy bars but you can go with nuts, chopped candy bars/candy/cookies, whatever you like! (of course you can skip this point and make classic chocolate fudge without any extras)
Preparation:
Grease the pan.
In the water bath (in a pot set over another pot of gently bubbling water), place the chocolate, condensed milk and butter. Heat until chocolate melts completely and mix all the ingredients throughoutly.
At the end add your chosen addition. We added half a cup of chopped Daims to the mass, pour it into the pan and than used the other half to sprinkle the fudge.
Set aside to cool completely.
Cut the fudge with a clean knife dipped in boiling water (it will make cutting a lot easier) to bite size pieces.
Store in a cool place.
Enjoy!
_________________________________________________________
Na blogu ostatnio pojawiła się prośba o fudge, oto i on: Mr. Fudge! Postanowiłyśmy podać wam przepis zupełnie uniwersalny, który możecie zmieniać w zależności od upodobań. Jest to klasyczny, jedwabisty czekoladowy fugde z dowolnymi dodatkami.
Składniki:
na formę o wymiarach około 20x20 cm
- tłuszcz do posmarowania formy
- 450 g gorzkiej czekolady
- 400 g słodzonego mleka skondensowanego
- 50 g masła
- 1 szklanka dowolnego dodatku/dodatków - my wybrałyśmy Daim-y ale mogą być orzechy, pokrojone batoniki/cukierki/herbatniki, co tylko lubicie! (oczywiście możecie pominąć dodatek i zrobić klasyczny czekoladowy fudge)
Formę dokładnie posmaruj masłem/oliwą.
W kąpieli wodnej (czyli w garnuszku ustawionym nad innym garnkiem z lekko bulgoczącą wodą) umieść czekoladę z mlekiem skondensowanym i masłem. Podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia czekolady i połączenia składników.
Do gotowej masy dodaj wybrany przez Ciebie dodatek. My pół szklanki posiekanych Daim-ów dodałyśmy do masy, przelałyśmy całość do formy, a drugą połową posypałyśmy fudge lekko wciskając w niego drobinki czekoladek.
Odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Pokrój fudge używając lekko rozgrzanego we wrzątku noża (będzie Ci dużo łatwiej) na dowolnej wielkości kawałki. My lubimy takie na jednego/dwa gryzy.
Przechowuj w chłodnym miejscu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Any doubts? Questions? Go for it! | Masz wątpliwości? Pytanie? Strzelaj ;)