Moist, soft with a slight crunch from poppy seed CAKE. This is one of those cakes that have only advantages. It's fast, easy and always comes out good. What's more for this one we use only egg whites, so it's perfect when you have excess left. Now, after Easter during which we mainly use yolks for baking egg is a extremely valuable recipe ;) It's a must try!
Kasia, thank you for the recipe!
Ingredients:
Cake
- 1 cup flour
- 1 cup sugar
- 1 cup poppy seed
- 1 cup of egg whites (cold)
- 1 3/4 stick of butter
- 2 heaped teaspoons baking powder
- 2 handfuls of raisins
- rum/water to soak raisins
- pinch of salt
Glaze (optional)
- 1 stick of butter ( at room temperature ! )
- 4.4 oz cream cheese
- 1 1/2 cup powder sugar
- 2 teaspoons orange peel finely chopped
- 1 tablespoon rum
Preparation:
Preheat oven to 360 degrees F.
Soak the raisins in rum or hot water. They have to be completely covered with liquid.
Place poppy seed in a large bowl. Melt butter and pour it over the poppy seed, mix thoroughly so that the poppy seed is covered with butter. Sift sugar, flower and baking powder through strainer into the bowl with poppy seed mass. Mix thoroughly together.
Beat egg whites seasoned with a pinch of salt until stiff. Place beaten whites in the bowl with the rest of ingredients and mix gently but thoroughly. Add drained of water raisins and mix again. Try to do it as delicately as possible.
The prepared mass place in a greased and sprinkled with breadcrumbs form (preferably the one with a hole inside). If you have a form made of silicone skip greasing part.
Bake for 30-40 minutes, until the stick sticked into the cake comes out clean.
The cake is delicious solo, but when you want to make it more extravagant, you cover it with a simple glaze. In a bowl mix all the ingredients for the topping, leave it for about 30 minutes in the refrigerator so that it slightly thickens and then pour it over the cake. You can decorate it with orange peel.
Enjoy it !
________________________________________________
Wilgotne, miękkie lekko chrupiące od maku ciasto. To jedno z tych ciast które ma same zalety. Jest szybkie, proste i zawsze wychodzi. Do tego używamy do niego samych białek, które pewnie każdy ma zamrożone po wszelkich uroczystościach. Teraz po świętach Wielkanocnych podczas których do wypieków wykorzystujemy głównie żółtka jest to wyjątkowo cenny przepis ;) Gorąco polecamy!
Bardzo dziękujemy Kasi za przepis!
Ciasto
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka maku
- 1 szklanka białek jajka (najlepiej prosto z lodówki łatwiej się ubiją)
- 200 g masła
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 garści rodzynek
- rum/woda do namoczenia rodzynek
- szczypta soli
Polewa (opcjonalnie)
- 100 g masła (w temperaturze pokojowej!)
- 125 g serka kremowego (np. Philadelphia)
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki skórki z pomarańczy
- 1 łyżka rumu
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
Rodzynki zamocz w rumie lub gorącej wodzie. Mają być całkowicie przykryte płynem.
Mak umieść w dużej misce. Rozpuść masło i zalej nim mak, dokładnie wymieszaj tak by cały mak został pokryty masłem. Przez sitko przesiej do miski cukier i mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj całość.
Białka doprawione szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Pianę przełóż do masy makowej i delikatnie lecz dokładnie wszystko wymieszaj. Dodaj dokładnie odsączone z płynu rodzynki i ponownie zamieszaj. Staraj się robić to jak najdelikatniej by nie naruszyć struktury ubitych białek.
Tak przygotowaną masę przełóż do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy, najlepiej z dziurką. Jeżeli masz formę silikonową pomiń część z natłuszczaniem.
Piecz przez 30-40 minut do tzn. suchego patyczka.
Ciasto jest pyszne solo, lecz jeżeli chcesz by było bardziej ekstrawaganckie możesz zrobić do niego prostą polewę. By ją przygotować wystarczy, że dokładnie wymieszasz wszystkie składniki na polewę, odstawisz ją na około 30 minut do lodówki by lekko zgęstniała a następnie polejesz/posmarujesz nią ciasto. Możesz dodatkowo udekorować je skórką pomarańczową.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Any doubts? Questions? Go for it! | Masz wątpliwości? Pytanie? Strzelaj ;)